Najstarije rusko pozorište u Beogradu

Teatar Volkov, najstarije rusko pozorište i jedan od vodećih ruskih teatara, osnovan 1750. godine, gostovaće u Beogradu od 25. do 29. maja, gde će predstaviti deo svog bogatog repertoara.

Dolazak ovog prestižnog pozorišta organizuje Ruski dom u Beogradu, koji u okviru svog delovanja, posebnu pažnju posvećuje zbližavanju naroda Srbije i Rusije, uz medijsko pokroviteljstvo Studija B, saznajemo iz Ruskog doma.

Volkov teatar na svom repertoaru pored klasika, postavlja i moderna dela ruskih i svetskih pisaca. Jedno je od najpoznatijih pozorišta na teritoriji Rusije, koje je dobilo najznačajniju nagradu u toj zemlji Zlatna maska.

Tokom četiri dana, Teatar Volkov, beograđanima će se predstaviti sa predstavama Nije se vratio iz boja, Sanjala sam baštu i Mesec dana na selu, ali i uzeti učešće u okviru više značajnih događaja u okviru srpsko-ruske kulturne saradnje.

Već 22. maja, u 15 sati, u prostorijama Ruskog doma, održaće se konferencija za štampu, na kojoj će biti potpisan protokol o saradnji između Teatra Volkov i Beogradskog dramskog pozorišta. Ovaj protokol rezultiraće gostovanjem najnovije produkcije ovog pozorišta, 27. maja, na Sceni Rade Marković, komedije Mesec dana na selu (titlovano), po tekstu Ivana Turgenjeva i u režiji Jevgenija Marčelija, umetničkog direktora, koji je jedan od vodećih savremenih reditelja u Rusiji. Premijera komada Mesec dana na selu izvedena je 11. maja na matičnoj sceni, pa je ovo svojevrsna, ne samo beogradska, već i svetska premijera. 

Pored predstave u BDP, 26. maja, u Ruskom domu,sa početkom u 19 sati, premijerno će biti izvedena predstava Nije se vratio iz boja (po tekstu ratnih pesama iz doba Drugog svetskog rata, kao i pesama 1960-tih godina), dok će glumci ruskog pozorišta, 27. maja u 13 sati, posetiti Petu Beogradsku gimnaziju, gde će, kao poklon učenicima gimnazije, izvesti predstavu Sanjala sam baštu.

Svoje predstavljanje beogradskoj publici, Teatar Volkov završiće 29. maja u 19 sati, predstavom Sanjala sam baštu, koja će biti izvedena u Sali Ruskog doma.

Povodom gostovanja Teatra Volkov i potpisivanja protokola o saradnji sa Beogradskim dramskim pozorištem, u prostorijama Ruskog doma 22. maja u 15 sati biće održana konferencija za štampu, na kojoj će biti predstavljeni kulturni projekti između Srbije i Rusije, iz oblasti pozorišta, filma, istorije i književnosti.

Učesnici konferencije za štampu: Anatolij Ivanovič Lisicin, senator Ruske Federacije, Natalija Viktorovna Kuščenkova, direktor Ruskog doma, Slobodan Ćustić, direktor BDP, Slaviša Pavlović, pisac, Miloš Biković, glumac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво