"Okupljanje" Biljane Regan

Neumorni članovi grupe Biljane Regan, rođene Šapčanke sa američkom adresom i vlasnice zavidne kolekcije folklornih kostima balkanskih naroda, mesec cvetanja prirode, maj, započeli su radno, baš kao što su prošli završili u nošnjama i sa vaskršnjim jajima pod cvetovima trešanja na platou jezera Tidal Basin u prestonici SAD.

Performansom jednostavnog naziva Okupljanje (A Gathering), vašingtonski Srbi upotpunili su trećeg dana maja prostor oko fontane na poznatom trgu i u istoimenom parku Dupont Circle u severozapadnom delu okruga Kolumbija. Dupont Circle je simbol starog Vašingtona, prostire se na oko 69 hektara i pripada arhitektonskom stilu kasnog 19. veka, kada je i građen od strane američke vojske. Sadašnjim imenom nazvao ga je Kongres SAD 1882, u slavu kontraadmirala Građanskog rata Semjuela Frensisa Diponta.

Sparujući tradicionalno sa urbanim i svakodnevnim, recimo džins ili modernu obuću sa srpskim jelekom i opankom, Biljana Regan je želela da pokaže da trud i predanost za očuvanje kulturnog bogatstva ne treba da biraju ni vreme, ni mesto.

"Moja zamisao Okupljanja se ogledala u premošćavanju jaza između epoha, kultura i tradicija, američke i srpske, naglašavajući vrednost nematerijalnog i ističući produkte velike energije koju svi ulažemo da bismo sačuvali autentična svedočanstva našeg nacionalnog identiteta", kaže Biljana.

Vašington, Sjedinjene Američke Države, 2015. godina, moderna odeća, ali i anterija, košulja, tkanica, a i po neko kolce oko fontane, mada bez muzike, samo u vidu đerdana manekena sopstvenog etnosa - to je vizija Biljane Regan, nesvakidašnja, a stvarna.

"Ideja ovog performansa na otvorenom se sastojala iz toga da se originalni kostimi stave u kontekst urbanog, formalnog, modernog američkog života, kakav vode i Srbi u SAD, u ambijent izmešten iz sala za igru i oslobođen muzičke pratnje, kako bi fokus bio samo na odeći i na onome što ona simboliše. Interesovanje za ovakve akcije je veliko, u šta sam se uverila i tokom prethodnih izložbi i revija koje sam organizovala, posebno na osnovu utisaka mlađih ljudi, kojima želim da prenesem ljubav i poštovanje prema tradiciji naroda kojeg su deo. Svi zainteresovani su dobrodošli da nam se priključe i tokom narednih sličnih nastupa kojih će svakako biti", objašnjava i najavljuje nastavak svog angažmana američka, a naša, Biljana Regan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 09. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије