Studija "Ekonomska diplomatija" predstavljena mađarskoj i međunarodnoj javnosti

Prema rečima prof. dr Vladimira Prvulovića, autora knjige "Ekonomska diplomatija" koja je nedavno objavljena i na engleskom jeziku, postojanje moderne, dobro organizovane i efikasne ekonomske diplomatije jedan je od načina da se spoljna politika i spoljnoekonomski nastup država našeg regiona učine produktivnim činiocem njihovog izlaska iz recesije.

Knjiga Ekonomska diplomatija, čija promocija je prošle godine priređena u budimpeštanskom Tekelijanumu, doživela je i svoje izdanje na engleskom jeziku. Tim povodom, gost Mađarskog instituta za diplomatiju i trgovinu, koji deluje pri Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine, bio je autor ove studije, prof. dr Vladimir Prvulović, javlja za Program za dijasporu RTS-a Dragan Jakovljević.

Osim njega, na promociji su govorili i ambasador Srbije u Mađarskoj dr Rade Drobac, visoki funkcioner mađarskog Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Geza Hetenji, kao i domaćin i moderator skupa Šandor Đula Nađ.

Prema rečima profesora Prvulovića, postojanje moderne, dobro organizovane i efikasne ekonomske diplomatije jedan je od načina da se spoljna politika i spoljnoekonomski nastup država našeg regiona učine produktivnim činiocem njihovog izlaska iz recesije. Nažalost, često se suočavamo se s nasleđenom praksom, ali još više s formalizovanim i zastarelim shvatanjima nekih političara, čak i stručnjaka starog kova, koji nemaju dovoljno razumevanja, niti veruju u mogućnosti i značaj ekonomske diplomatije, primećuje autor knjige.

On podseća na reči francuskog predsednika Fransoa Miterana iz 1988. godine, na godišnjem brifingu za francuske diplomate u Ke d'Orseju Ambasadori Francuske, vi ćete ubuduće biti ambasadori francuske privrede u inostranstvu.

Ako je to rekao jedan od političara sa efektivno najvećim ustavnim ovlašćenjima na svetu, onda se ova instrukcija može smatrati stvarnom prekretnicom u razvoju moderne ekonomske diplomatije, smatra profesor Prvulović.

Da nije nikakva sramota da šef države učestvuje u promociji francuskih izvoznih proizvoda pokazao je i njegov naslednik Žak Širak, koji je, kao ekonomski diplomata, sve vreme aktivno učestvovao na Privrednoj izložbi Francuska 97, u Šangaju, od 17. do 23. maja 1997. Rezultat su veliki poslovi koje je Francuska tada sklopila sa Kinom, između ostalog, i najduža trasa super brzog voza Peking-Šangaj, po licenci francuskog TGV-a. Vreme koje je usledilo potvrdilo je tezu o neophodnosti stavljanja diplomatije u funkciju zaštite ekonomskih interesa i promocije privrede države, jer se od tzv. smoking ili klasične diplomatije u današnjem globalizovanom svetu ne može živeti. Francuska je, ne samo zbog dva pomenuta primera, kolevka moderne ekonomske diplomatije. U toj zemlji je još 1648. godine, u čuvenoj Instrukciji za francuske ambasadore, posle Vestfalskog mira, akcenat u diplomatskoj akciji stavljen na ekonomsku saradnju država.

Francuska je, prema njegovim rečima, jedina u svetu, još 1997. godine, osnovala i Školu za ekonomsko ratovanje, kao kurs trećeg stepena za probrane kadrove iz državnih institucija i najvećih kompanija, da se obučavaju za metode napada i odbrane u globalnoj svetskoj ekonomskoj utakmici. A slogan škole je Napoleonova izreka Biti pobeđen je moguće opravdati, ali biti iznenađen je neoprostivo.

Danas se za tzv. klasičnu diplomatiju, koja je vekovima profilisana i organizovana, dobro znaju zadaci i razrađeni su mehanizmi na bilateralnom i multilateralnom planu. Crveni ili drugi telefoni za urgentne konsultacije, zvanični emisari i posete, šatl diplomatija i međunarodni forumi, okrugli stolovi i konferencije uobičajeni su načini funkcionisanja.

Ali nova, produktivna i efikasna ekonomska diplomatija, štiteći ekonomske interese države iz koje diplomata potiče, promovišući na moderan način njene privredne mogućnosti i ponude, pozivajući strane investitore i partnerstva, koristeći čak i ekonomsku obaveštajnost, direktno doprinosi ekonomskom razvoju zemlje. I puni budžet iz koga se finansira i klasična ili kurtoazna diplomatija. U tom pogledu, poručio je prof. dr Vladimir Prvulović, treba koristiti iskustva drugih, uspešnijih ekonomija i da se na primerima neuspešnih govori o slabostima ili izostanku akcije prave ekonomske diplomatije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво