Srpski Vaskrs pod trešnjama u Vašingtonu

Svakog proleća, krajem marta i početkom aprila, u prestonici Sjedinjenih Američkih Država, Vašingtonu, održava se "Festival trešnjinog cveta", tzv. Cherry Blossom Festival. Ova lepa tradicija započeta je 1935. godine, a prve sadnice trešanja uselile su se u park između sedišta američke izvršne i zakonodavne vlasti, Bele kuće i Kapitol hila, još 1912, kao poklon tadašnjeg gradonačelnika Tokija sa ciljem ustanovljenja simbola američko-japanskog prijateljstva.

Festival traje dve sedmice i privlači turiste iz svih krajeva sveta, kao i brojne umetnike koje belo-ružičasti cvetovi, sa nekoliko hiljada stabala uz reku Potomak i veštačko jezero Tidal Basin, posebno inspirišu. Inače, u japanskoj kulturi cvetovi trešnje važe za sinonim lepote, buđenja i prolaznosti, rečju proleća. Njemu se u Tokiju nazdravlja sakeom, a u Vašingtonu pesmom i paradom. Međutim, ove godine su se, zahvaljujući Šapčanki Biljani Regan, pod laticima trešanja našla i šarena jaja u okviru proslave pravoslavnog Vaskrsa, a dobovali su i pokreti razigranih članova njene grupe odevenih u šumadijsku narodnu nošnju.

"Bilo je divno, kao i vreme koje nam je išlo u prilog. Dosta znatiželjnih pogleda turista koji nisu mogli da sakriju svoje oduševljenje, pa su nas fotografisali na svakom koraku", rezimira Biljana Regan, nakon što su se utisci slegli.

Svoje igračko umeće, Biljana je stekla u Kulturno-umetničkom društvu Abrašević u rodnom gradu, sa kojim je obišla skoro celu Evropu upoznajući tako svo obilje srpskog folklora i gradeći ljubav prema svemu onome što ga čini. Zasluge idu i mami Svetlani, zbog koje je od malena bila okružena rukotvorinama i pomoću njih upoznata sa bogatom nematerijalnom baštinom naših krajeva. Stečeno znanje donela je i na američki kontinent, vođena željom da ga prenese na nove naraštaje i dâ doprinos očuvanju srpskih kulturnih vrednosti.

"Kada poklonite svoju mladost nečemu, onda znate koliko to volite", iskrena je Biljana.

Tako se rodila ideja o sakupljanju autentičnih folklornih kostima, nakita i raznih starina. Biljana trenutno ima oko dvadeset nošnji iz XIX i XX veka iz svih krajeva bivše Jugoslavije, na šta je, kako kaže, vrlo ponosna. U tome joj pomažu njeni najbliži, suprug Džon i prijatelji. Od 2012. godine do danas, resursima svoje kolekcije je priredila nekoliko izložbi u Vašingtonu i organizovala dve zapažene i izuzetno prihvaćene modne revije. Jedan od ljudi sa kojim Biljana rado sarađuje je Nenad Jovanović, poreklom Nišlija, zavidnog znanja naše tradicije i muzike, za kog naša sagovornica dodaje da je pravi dragulj, te ga zbog toga veoma ceni i poštuje.

Ljubavlju prema korenima, Biljana je snažno motivisana, veruje i ima viziju. Njena ideja o spajanju Festivala trešnjinog cveta sa našim Vaskrsom na platou Tidal Basin u Vašingtonu doprinela je stvaranju vrsnog miljea kulturnih dobara iz naizgled nespojivih krajeva sveta, najpre Amerike, Japana i Srbije, gradeći tako panoramu svetske tradicije.

"Moja sreća se ogleda u tome što radim ono što volim - čuvam naše folklorno blago. Amerikanci su zainteresovani i vole da vide takve stvari. Proslava pravoslavnog Vaskrsa se i ove godine tradicionalno održala u našoj crkvi, a ja sam taj dan obeležila i na poseban način. Članovi moje grupe i ja smo bili odeveni u nošnje iz Šumadije i sa sobom smo nosili korpe sa šarenim jajima, simbolima prijateljstva, ljubavi i dobrih želja", opisuje nam realizaciju svoje zamisli Biljana Regan, između ostalog saradnica Kongresne biblioteke u Vašingtonu, o čijoj bogatoj kolekciji i nesebičnom radu sve informacije možete pronaći na www.biljanaregan.com.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије