Veličković prvi put izlaže u Kanadi

Jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih slikara Vladimir Veličković prvi put izlaže u Kanadi. Izložba 60 njegovih radova otvorena je u montrealskoj galeriji 1700 la Poste. Izložba traje do 21. juna.

Zajednička nit izloženih radova, od crteža do slika velikog formata, jesu tragika i zla kob savremenog sveta. Veličković godinama i decenijama slika nasilje, patnju, stradanje ljudskog tela (i duše), ali tom doslednošću kazuje da se humani izlaz ne vidi.

Kanadski likovni kritičari opisuju Veličkovića kao "jednog od najznačajnijih umetnika narativne figuracije, pravca rođenog u Francuskoj sredinom 1960-ih godina".

Ističe se da je "izložba prestižni događaj, a da su kritičari hipnotisani njegovim radovima koji uključuju i crteže, ljudske glave slikane u vajarskom stilu i kolaže".

U luksuznim katalozima i drugim stampanim i elektronskim dokumentima naglašava se da je Veličković imao brojne samostalne izložbe u Evropi i Aziji, ali da prvi put od izložbe u Los Anđelesu 1989. izlaže u Severnoj Americi.

Njegovi radovi deo su kolekcija Tejt galerije u Londonu, Centra Pompidu u Parizu, muzeja MoMA u Njujorku i drugih.

Vladimir Veličković rođen je 1935. u Beogradu, od 1966. živi i stvara u Francuskoj, profesor je na Likovnoj akademiji u Parizu, član francuske Akademije lepih umetnosti i član SANU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара