"Prosvjeta" organizovala izložbu o Jasenovcu u Beču

U Istraživačkom centru za istorijske manjine u Beču, u organizaciji SPKD "Prosvjeta Austrija", 19. marta, otvorena je izložba "Ekonomija jasenovačkog logora", autorke Tanje Tuleković. "Prosvjeta" traži podršku od srpskih organizacija u svetu za nacrt rezolucije kojim bi Parlament EU proglasio 22. april za "Dan sećanja na žrtve genocida nad Srbima".

Na otvaranju izložbe govorili su Regina Voniš, direktorka bečkog Istraživačkog centra za istorijske manjine, Anica Macka, poslanica u bečkom parlamentu i predsednik SPKD Prosvjeta u Beču, Srđan Mijalković, saznajemo iz Prosvjete Austrija.

Otvaranju su prisustvovali mnogi predstavnici javnog života Beča, prvi sekretar ambasade Srbije u Austriji, Itana Pavićević-Jeremić, vojni ataše ambasade BiH, pukovnik Slobodan Tanasilović, šef predstavništva Repulike Srpske Mladen Filipović, kao i izaslanik Vladike Andreja, sveštenik Nenad Mihajlović koji je prisutnima preneo vladikine pozdrave i toplim rečima pozdravio skup.

Regina Voniš je podsetila da je Jasenovac, najužasniji simbol genocida fašističke Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu. Istakla je žaljenje da je ovaj logor još uvek nedovoljno poznat u Austriji.

Srđan Mijalković je rekao da je jedan od prioriteta Prosvjete negovanje sećanja, ali i podsećanje svih koji su zaboravili na holokaust nad Srbima i ostalima koji je tokom drugog svetskog rata izvršen u NDH. Za one koji o tome malo znaju, ovaj projekat je važan i jednak borbi protiv zaborava i nacizma.

Član uprave Prosvjete Nedeljko Savić, inicijator izložbe, istakao je da se od osnivanja ovo društvo aktivno bavi kulturom sećanja, a da se ove godine navršava 70 godina Jasenovačkog proboja, koje društvo obeležava ovom izložbom. On je naglasio da se u Austriji gotovo ništa ne zna o zločinima nad Srbima počinjenim na Balkanu tokom Drugog svetskog rata, zbog čega je ovakva izložba veoma važna.

Kustos izložbe Tanja Tuleković iz Spomen područja Donja Gradina objasnila je da se izložba sastoji od 15 rol-ap panoa na kojima je objašnjeno šta su bile ekonomije u sastavu koncentracionog logora Jasenovac.

"To su sva okolna srpska sela, u kojima su terani logoraši, u lancima, po svakom vremenu, bez dovoljno hrane i vode, da obrađuju zemlju, kako bi opskrbili ustaše namirnicama. Ova tema je specifična po tome jer su najznačajnija verbalna svedočanstva logoraša. Na taj način je koncipirana ova izložba", objasnila je ona.

Prosvjeta je u saradnji sa predstavništvom Republike Srpske u Austriji napravila prevod tekstova izložbe na nemački jezik. Mladi tim prevodilaca, pod vođstvom sekretara društva, Grozdane Bulov, uradio je sjajan, nimalo jednostavan posao. Prosvjeta je ponosna na Tamaru Pavlov, Ninu Stanišljević, Sandru Brajović i Zorana Simićevića. Za dizajn plakata i prevoda odgovoran je Danijel Majstorović iz Grafikom-a.

Izložba se, kako je planirano, posle Beča seli u Slovačku i Mađarsku, a postoji zainteresovanost i drugih gradova u Austriji, Linca, Graca i Salcburga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво