Promovisana knjiga "Aradska tvrđava - logor za srpske internirce u Prvom svetskom ratu"

U Beogradu je nedavno promovisana knjiga "Aradska tvrđava - logor za srpske internirce u Prvom svetskom ratu", koju je pripremio Ljubomir Stepanov, a izdavač je Savez Srba u Rumuniji. Knjiga govori o prvom koncentracionom logoru u Evropi u Velikom ratu i metodama sistemskog istrebljivanja Srba na teritoriji Austrougarske monarhije.

Logor u Aradskoj tvrđavi u Rumuniji u vreme Prvog svetskog rata bio je oličenje patnje i stradanja. Da se to teško vreme ne bi zaboravilo i da bi ga se sećale današnje i buduće generacije, pobrinuo se Savez Srba u Rumuniji.

„Mi smo u okviru Saveza Srba Rumunije, prošle, 2014. godine, organizovali niz aktivnosti u vezi sa obeležavanjem stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Jedna od naših centralnih aktivnosti bio je i međunarodni simpozijum posvećen početku Prvog svetskog rata na teritoriji sadašnje Rumunije, odnosno u vezi sa Aradom i aradskom tvrđavom. Aradska tvrđava je tokom Prvog svetskog rata bila logor za deportovane Srbe sa teritorije sadašnje Srbije, sadašnje BiH i drugih srpskih krajeva", kaže Ljubomir Stepanov, priređivač zbornika.

„Ova knjiga je naše poklonjenje srpskom junaku Gavrilu Principu, našem narodu koji je stradao u Aradskoj tvrđavi, na jedan svirep, zločinački način. Nemoguće je da dođeš i optužuješ jednu malu Srbiju, a da si već pripremio šta će da se desi njenim građanima", kaže Slavom Gvozdenović, književnik i srpski predstavnik u rumunskom parlamentu.

Uz predstavljanje zbornika „Aradska tvrđava - logor za srpske internirce u Prvom svetskom ratu", sa istoimenog naučnog skupa Savez Srba u Rumuniji upriličio je i prigodnu izložbu.

„Kada smo organizovali taj međunarodni simpozijum, mi smo pripremili i izložbu koja sadrži fotografije iz prvog perioda rata, odnosno 1918. i 1919, a to su fotografije Srba koji su bili deportovani u toj Aradskoj tvrđavi. To su mahom grupne fotografije, kao i razni aspekti njihovog svakodnevnog života u toj tvrđavi, u neljudskim uslovima", kažeStepanov.

"Činjenice kažu da je naš narod junački podneo prvi svetski rat i pokazao karakter, dušu i obraz celom svetu. Mi to pokušavamo da kroz izložbe, knjige i druge manifestacije pokažemo", kaže Gvozdenović.

Osim u Beogradu, izložba i knjiga predstavljeni su i u Aradu, Temišvaru, Bukureštu i još nekim mestima u Rumuniji. Namera je Saveza Srba da izložbu i knjigu predstave i u drugim gradovima u Srbiji, u Republici Srpskoj, ali i u drugim zemljama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво