Srbija u Velikom ratu kroz književnost i štampu

Jedna od knjiga koja baca novo svetlo na Prvi svetski rat je "Dnevnik Velikog rata" Gordane Ilić Marković, profesorke na Odseku za slavistiku na Univerzitetu u Beču.

Knjiga Dnevnik Velikog rata - Prvi svetski rat u ogledalu srpske književnosti i štampe Gordane Ilić Marković, koja predaje na Katedri za slavistiku bečkog univerziteta je delo vredno i pažnje i hvalospeva, pogotovo kada se zna da je prvo štampano na nemačkom i predstavljeno u Austriji, ali i na frankfurtskom i lajpciškom sajmu knjiga, bacajući novo svetlo prelomljeno kroz prizmu srpskih, ali i austrijskih pisaca i novinara, što je beogradska publika propratila sa velikom pažnjom.

„Odlično što je taj projekat nastao i dobro je što se ta knjiga pojavila na nemačkom govornom prostoru. Na neki način je jedinstvena po svom pristupu i po tome kako je Srbija oslikana, kroz njenu književnost, umetnost i ondašnju štampu. To je originalna ideja", kaže prof. dr Mile Bjelajac.

Između korica između ovog zanimljivog i vrednog dela ima opisa i svedočanstava i o potresnim scenama.

Autorka je otkrila i motive za pisanje ovog dela sa nizom zanimljivih detalja o Milutinu Milankoviću, Gavrilu Principu, Branislavu Nušiću, Biničkom, Nadeždi Petrović, Disu, i mnogim drugim piscima i umetnike.

„Zato sam u knjigu stavila austrijske literature Ervina Egona Kiša, Aleksandra Rodu Rodu, Karla Krausa, da se vidi da može da se veoma lako pomera ta granica nacionalne književnosti. Svi zaboraravljaju da je Roda Roda, da je Štefan Cvajg, Robert Musil, Rilke, Oskar Kokoška, o kojima smo učili lepo, svi radili u službi ratne propagande Austrougarske. Miloš Crnjanski i Stanislav Vinaver, jedan pored drugog na izložbi, a u različitim vojskama", kaže autorka.

Zadnja pesma koju objavljuje Vladislav Petković Dis je pesma Proleće, 1915. godine.

„Posle toga Dis prelazi Albaniju, posle se, željan svojih, vraća iz Francuske, a brod na kome je bio je torpediran. Poslednja slika Nadežde Petrović je na slici koja se zove Valjevska biolnica 1915. je najbolja i nalazi se na naslovnoj strani. U ratu su slikari, inženjeri, pisci, nema profila koji nedostaje u srpskoj vojsci", kaže Gordane Ilić Marković.

Jednom rečju, ovo je knjiga koja zaslužuje veliku pažnji i pomno iščitavanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара