Svetosavski brod plovi Senom...

Savez Srba Francuske i Asocijacija Balkan Omnibus pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministrastva spoljnih poslova Republike Srbije, organizovala je desetu manifestaciju Dani svetosavlja, od 22. do 27. januara. Centralna svečanost je, i ovog puta bio Svetosavski bal.

Brod koji plovi Senom, s apogledom na mostove, tornjeve i katedrale bilo je pravo mesto za jubilarni, deseti Svetosavski bal u Parizu. Bal je počeo Himnom Svetom Savi, a zatim su članovi Kulturno-umetničkog društva Izvor iz Pariza izveli Kraljevo kolo.

Svetosavski bal koji su kao gosti prisustvovali i ambasadori i atašei iz desetak zemalja, otvorio je ambasador Srbije u Francuskoj Rajko Ristić.

„Imam veliku čast i zadovoljstvo da prisustvujem desetom, jubilarnom Svetosavskom balu u Parizu koji na najbolji način pokazuje i koliko je srpska zajednica u Francuskoj vezana za našu tradiciju i kulturu, i istovremeno dobro integrisana u francusko društvo i na taj način predstavlja najbolji most između Srbije i Francuske", kaže amabasador Ristić.

U programu u kojem su se smenjivale srpske i francuske melodije, učestvovali su balski orkestar Petra Gojkovića iz Pariza, francuska šansonjerka Lora Prešak, a iz Beograda su stigli članovi plesnog studija Natalija i Ivica. Glumac Narodnog pozorišta Nebojša Kundačina, Danka Stojiljković i grupa Legende.

„Velika je čast i zadovoljstvo i meni i mojim drugarima, da u roku od šest godina treći put dođemo u Pariz, i to je velika stvar", kaže Ivan Milinković, pevač grupe Legende.

„Meni je jako drago da sam nekoliko meni bitnih ljudi ovde čuo, koji su pravi amabasadori Srbije", kaže Zoran Dašić iz Legendi.

Francuska šansonjerka Lora Prešak već godinama nastupa na balu i podjednako dobro peva francuske i srpske pesme.

Bal je centralni deo manifestacije Svetosavski dani, koja je veoma značajana za našu dijasporu, kaže Romeo Milošević, predsednik Saveza Srba Francuske.

„Ovo je povod da se mi, kao zajednica Srba u Francuskoj okupimo i pokažemo ono što imamo najlepše, našu kulturu, da smo složni i tu atmosferu da podelimo sa našim prijateljima Francuzima", kaže Romeo Milošević.

Savez Srba Francuske na balu, između ostalih ugostio je i prijatelje iz francuskog Senata i gradonačelnike okolnih gradova.

„Veoma sam impresionirana snagom i vitalnošću srpske zajednice ovde, u Parizu i Francuskoj, koja je i večeras pokazala da je prijatna, aktivna i vesela i zadovoljstvo mi je što sam ovde", kaže Sofi Prima iz francuskog Senata.

„Uvek sa zadovoljstvom učestvujem u svečanostima kao što je ova, sa Srbima i to je pravi način zbližavanja dva naroda", kaže Gi Miler, gradonačelnik Epona.

Mogućnost da se okupe i zajedno sa svojim srpskim i francuskim prijateljima obeleže slavu Sveti Sava mnogo znači našim ljudima koji već godinama žive i rade u Parizu.

„Svake godine dočekujem ovaj događaj sa velikim zadovoljstvom, družimo se, ne samo mi Srbi u Francuskoj, već imamo goste iz raznih zemalja, tako da nam je ovo jako, jako bitno", kaže Sunčica iz Pariza.

„Šešir koji nosim sam tražila godinu dana i kupila sam ga specijalno za ovaj bal", kaže Ana iz Beograda.

Ovaj bal je po svemu bio poseban, zaokružio je na pravi način deceniju uspešnog postojanja, smatra Petar Gojković, predsednik Odbora za kulturu Saveza Srba Francuske i Asocijacije Balkan omnibus.

„Ja sam zadovoljan, tako da mi nastavljamo putem Svetosavlja, nećemo prekinuti, neka bude što više Svetosavaca", kaže Petar Gojković.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво