Zajedno na putu Svetosavlja

Savindan su i ove godine obeležili učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Cirihu, u srpskom pravoslavnom Hramu Uspenija Presvete Bogorodice.

Zajedničku priredbu organizovali su profesori dopunske nastave na srpskom jeziku u kantonu Cirih Miško Jovanović, Jasna Radojičić i Jelena Todorović Lazić. Ove godine učenicima su priredili posebno iznenađenje - gostovanje hora Umetničkog centra Talija koji predvodi Olivera Ostojin iz Beograda, kao i dramske sekcije OŠ Rudovci koju su organizovali profesori Mirjana Trmčić, Danijela Nedić i direktor Nebojša Delić, javlja za RTS Dragana Vlaisavljević.

Ovaj projekat je osmišljen u cilju razvijanja i jačanja svesti učenika o svom nacionalnom i kulturnom identitetu kroz proučavanje i sticanje osnovnih znanja o zemlji porekla, čuvanju i bogaćenju najvrednijih dela srpske kulturne baštine, negovanju ljubavi prema kulturnom nasleđu i održavanju trajnih veza sa zavičajem i otadžbinom.

Projekat su pomogli Savet roditelja, Genralni konzulat Republike Srbije u Cirihu i sveštenici Miroslav Simijonović i Branimir Petković iz crkve Uspenija Presvete Bogorodice.

U crkvi koja je tog dana bila prepuna, gosti i domaćini su na samom početku otpevali Himnu Svetom Savi, a prisutnima se obratio protojerej Miroslav Simijonović prigodnom svetosavskom besedom.

Program je nastavljen izvođenjem nekoliko duhovnih kompozicija hora Talija iz Beograda pod dirigentskom palicom Olivere Ostojin. Zatim su nastili učenici dramske sekcije OŠ Rudovci koju vode profesorke Mirjana Trmčić i Danijela Nedić. Svi prisutni su uživali u ovom sjajnom dramskom prikazu priče Sveti Sava pomaže siromašnoj porodici. Učenici, koji su u svom kraju poznati kao pobednici na mnogim takmičenjima i dramskim susretima i ovoga puta su pokazali svoj raskošni talenat i osvojili i cirišku publiku.

Oni su upečatljivim scenskim prikazom, originalnim narodnim nošnjama i rekvizitima dočarali život ljudi na selu i prikazali našu narodnu tradiciju i baštinu. Nakon dramskog prikaza, publici se još jednom predstavio hor Talija izvođenjem raznovrsnog repertoara, od duhovne do etno muzike.

Tokom boravka u Cirihu, deca su bila smeštena u porodicama svojih vršnjaka, Srba koji žive u Švajcarskoj. Obišli su turističke znamenitosti Ciriha, kao i Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu, gde su učenike dočekali generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Zoran Jeremić, konzul Radivoje Radojević i vicekonzul Predrag Mandić.

U nedelju nakon održane liturgije, gosti iz Srbije su još jednom izveli nekoliko segmenata iz svog bogatog repertoara, a crkva ih je darivala svetosavskim paketićima za srećan put.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво