Počinje festival srpskog filma u Torontu

Igranim filmom Srđana Koljevića "Branio sam Mladu Bosnu", 27. novembra u Torontu počinje Festival srpskog filma, najveća manifestacija te vrste u srpskoj dijaspori u Kanadi.

Festival se održava četrnaesti put, a otvoriće ga ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu.

Od 27. do 30. novembra u dvorani Regent Theatre biće prikazano šest dugometražnih i jedan kratkometražni film.

Pored Koljevićevog filma, na programu su i Mali Budo Danila Bećkovića, Inercija prošlosti - Priča o 27. martu Dejana Vražalića, Arsen Dedić - Moj zanat Mladena Matičevića i Top je bio vreo Slobodana Skerlića.

Osnivač i selektor festivala, Nenad Stanković izjavio je da je Festival srpskog filma u Torontu prepoznatljiv na mapi kulturnih događaja u najvećoj kanadskoj metropoli. Zahvalnost
se duguje redovnim gledaocima koji ga posećuju iz godine u godinu, kao i malim privrednicima - sponzorima. Srpski film ne može da se izbori za prikazivanje u redovnom bioskopskom repertoaru u Severnoj Americi, pa su ovakve manifestacije od velikog kulturnog značaja.

Festival se zatvara kanadskom premijerom filma Džozefa Sikorskog Tower to the People o poslednjoj laboratoriji Nikole Tesle na Long Ajlandu, koji je prošlog meseca imao izuzetan uspeh na svetskoj premijeri u Njujorker Hotelu na Menhetnu.

Autor Sikorski će prisustvovati premijeri i posle projekcije odgovarati na pitanja gledalaca. Evropska premijera ovog filma najavljena je za početak proleća u Beogradu. Pre filma o Nikoli Tesli biće prikazan kratki film Beograđanke Anastasije Larvoll Ljubav Alberta i Mileve Ajnštajn (Albert & Mileva Einstein's Love Letters).

Na prethodnih 13 festivala prikazano je više od 100 filmova novije kinematografije Srbije, a videlo ih je 35.000 gledalaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара