Skajp konferencija pisaca dijaspore

Pisci dijaspore, uživo iz hale Čair u Nišu, učestvovaće večeras, putem skajpa, na konferenciji sa temom "Veliki rat i dijaspora". Ova diskusija održaće se u okviru niškog 51. Sajma knjiga i grafike.

Kancelarija za saradnju sa dijasporom Službe za poslove gradonačelnika Grada Niša organizuje drugu Skajp konferenciju pisaca dijaspore, koja će se održati 25. novembra od 18 sati u Hali Čair, u okviru 51. Sajma knjiga i grafike, na temu Veliki rat i dijaspora, saopštava Kancelarija za dijasporu u Nišu.

Učesnici konferencije su:

Ljubiša Simić, predsednik Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta. Takođe je član Udruženja književnika Srbije, zatim Književnog društva Hesen i PEN centra za nemačko govorno područje, a do sada je objavio četiri zbirke pesama: Tamo, 'vamo, Mače Naopače, Uzbuna i dvojezičnu knjigu pesama za decu Maraton, na srpskom i nemačkom jeziku. Dobitnik je više književnih nagrada: prvo mesto za poeziju za decu 2001, 2003. i 2006. godine na Majskom književnom konkursu pisaca iz dijaspore; nagrada Bronzani Orfej za pesmu Tamo, 'vamo 2001. godine; nagrada Zlatna lira 2005. i nagrada Kočićevo pero 2010. Dobitnik je i nagrada Misaonik i Sima Cucić za stvaralaštvo za decu.

Dobrila Radulović, predsednica Saveza srpskih udruženja u Norveškoj.

Srđan Mijalković, predsednik Srpske prosvetne i kulturne zajednice Prosvjeta, Austrija.

Stojanka Radenović-Petković, niška književnica iz Kanade. Rođena je u Nišu, a od 1944. živi i radi u Torontu. Do sada je objavila devet zbirki pesama i zbirku proze Priče iz daljine. Knjiga pesama Ratna geografija proglašena je za najbolju knjigu u dijaspori napisanu na srpskom jeziku, a Virtuelna stvarnost je dobila nagradu Akademije Ivo Andrić. Zbirke Jezik u jeziku i Virtuelna stvarnost su pisane na srpskom i engleskom jeziku. Stojanka Radenović-Petković zastupljena je u mnogim zbornicima i antologijama dijaspore, Srbije i Crne Gore. Pesme su joj prevedene na ruski, švedski, arapski i francuski. Član je Udruženja književnika Srbije, Udruženja pisaca prosvetnih radnika Srbije i sekretar Srpsko-kanadskog udruženja pisaca Desanka Maksimović. Nedavno je objavila svoj prvi roman Heroji iz senke, koji govori o stradanjima balkanske žene u periodu od Balkanskih ratova do poslednjih stradanja devedesetih godina prošlog veka.

Miljana Ignjatović Knežević, Savez književnika u otadžbini i rasejanju (SKOR), autor je romana Igra sudnjeg dana i zbirki pesama Gradovi sa one strane puta i Verižnjača za dušu, kao i zbirke pesama za decu Svi smo mi deca.

 

Svi zainteresovani biće u prilici da uživo prate Skajp konferenciju na dijasporanis.com

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи