Posledice poznate, pouke nisu povučene

Posledice Prvog svestkog rata svima su poznate, ali pouke još nisu izvučene, ocenjeno je na tribini "Rat naših dedova 1914.-1918. - pouke, mitovi, posledice" u Beču.

"Zajednička Evropa je kuća u nastajanju i moramo svi da budemo članice, ali moramo da se oslobodimo šovinizma i nacionalizma", poručio je austrijski istoričar prof. Volfgang Rorbah.

Na skupu Austrijsko-srpskog društva (ASD) o Prvom svetskom ratu govorili su austrijski i srpski naučnici i novinari, koji, kako je istakao organizator žele da doprinesu da se katastrofa Velikog rata nikada više ne ponovi.

Ministar savetnik u Ambasadi Srbije u Austriji Goran Bradić naglasio je da bi bilo Prvog svetskog rata i bez atentata na prestolonaslednika, jer su se velike sile pripremale za to, a u toj strateškoj igri su Srbi i Austro-ugarska moharnija dospeli u konflikt.

"Posledice rata znamo svi, nažalost pouke nismo izvukli. Drugi svetski rat i regionalni i lokalni ratovi su nam pokazali da nismo pouke povukli", rekao je on dodajući da istoriju ne možemo promeniti, ali zato možemo oblikovati budućnost.

Potpredsednik ASD Rorbah ukazao je da je Prvi svetski rat podstaknut šovinizmom, a prema njegovim rečima postoji mit žrtve na obe strane.

Glavni uzrok za Prvi svetski rat, kako je istakao, bio je nemački car Vilhelm Drugi, koji je hteo da vlada čitavom Evropom, ali i tadašnji francuski vladar koji je, zbog ranijeg poraza, jedva čekao da Nemci budu kažnjeni.

"Treba tražiti dijalog umesto oružja. Taj dijalog je započet i želeo bih da se on nastavi. Ja sam pola Austrijanac i pola Srbin i želim da vidim obe moje polovine ujedinjene u EU", podvukao je on.

Predsednik ASD Marko Stijaković rekao je da je danas Srbija na putu u EU, a da je u tome Beogradu najveći partner Austrije.

Šef Instituta za uporedno pravo dr Jovan Ćirić i Miroslav Đorđević predstavili su knjigu Sto godina od početka prvog svetskog rata - istorijske i pravne studije nastale na osnovu međunarodne konferencije održane u Beogradu i Andrićgradu.

Prisutnima je šef instituta savremene istorije dr Momčilo Pavlović prikazao i kratak dokumentarni film o Prvom svetskom ratu.

Nakon toga usledila je diskusija u kojoj su učestvovali novinarka Politike Aleksandra Petrović i bečkog dnevnika Viner cajtung Alfred Šimer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара