San o Balkanu

Međunarodni pozorišni festival u Bežaji u Alžiru na temu "Teatar, luka i grad" održan je od 29. oktobra do 5. novembra uz učešće 19 zemalja. Srbiju je predstavila pozorišna trupa "Balkan Novi Pokret" muzičko scenskim igrokazom "San o Balkanu", koji publika može videti i u beogradskom Dečjem kulturnom centru 24. novembra.

Muzičko scenska predstava San o Balkanu, autorski projekat glumice Vesne Stanković i producenta Milovana Zdravkovića, nakon uspešnog gostovanja na 6. međunarodnom festivalu u Alžiru biće izvedena u beogradskom Dečjem kulturnom centru 24. novembra.

Predstava je u Alžiru doživela veliki uspeh i Srbija je pozvana da gostuje sledeće godine i na drugim festivalima u Alžiru, a bilo je poziva i od drugih učesnika festivala. Osim Srbije na festivalu su učestvovali Alžir, Tunis, Egipat, Kongo, Senegal, Maroko, Katar, Benin, Obala Slonovače, Italija, Portugalija, Belgija, Francuska, Jemen, Liban, Sudan i Luksemburg.

Muzičko scenski igrokaz rađen je po tekstu i u režiji Vesne Stanković, muziku je napisao Sanja Ilića, koreografiju Tanje Popović, scenski pokret Jelene Gašić i kostime Jelene Malešević. Glumci su Ivan Nikolić, Aleksandra Manasijević, Marina Dimitrijević i Nina Pantić.

Predstava se bazira na savremenom stilizovanom scenskom pokretu, u koji je uklopljena moderno isproducirana etno muzika, pevanje i igranje, a ideje za priču se crpe iz bogate kulturne baštine Srba i baštine naroda Balkana (legende, mitovi, bajke).

Pozorišna trupa Balkan novi pokret istražuje tradicionalne scenske etno običaje Srba i naroda Balkana. Savremenim scenskim izrazima autorski tim trupe koji čine kreativci beogradskih pozorišta, tradicionalno bogatstvo kreairaju u moderne pozorišne predstave kojih je do sada bilo 23.

Ove predstave su pobuđivale veliko interesovanje publike i kritike, koja je imala priliku da ih vidi na brojnim međunarodnim festivalima od 2000.godine u Londonu i Edinburgu do ove godine na festivalu u Alžiru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи