Naše su sjene hodale po Beču

Od 15. do 19. oktobra u Beču su boravili pobednici književnog konkursa „Gavrilo Princip - borac za slobodu srpskog naroda“, koji je ove godine održan u Republici Srpskoj. Konkurs je inicirao Glavni odbor Prosvjete, a nagrada za najbolje radove bio je petodnevni boravak u Beču u organizaciji i domaćinstvu odbora SPKD Prosvjete u Austriji.

Ovogodišnji dobitnici književnog konkursa Gavrilo Princip - borac za slobodu srpskog naroda su: Dejana Paponjak iz Rudog, pobednica konkursa, Miloš Đurđević iz Prnjavora, druga nagrada, i Sara Gudelj iz Trebinja, treća nagrada.

Dobitnike su u Beč dopratili predsednik i potpredsednik Glavnog Odbora SPKD Prosvjete, Slobodan Savić i prof. Velemir Avdalović, koji su time želeli da istaknu značaj i važnost ovog događaja, ali i da se bolje upoznaju sa radom i članstvom odbora u Austriji. Ovo je bila prilika da se dogovore i koordiniraju sledeći projekti Društva, ali i da se da podrška radu odbora i pohvale skorašnje važne aktivnosti kao što su Park Dijane Budisavljević, Prosvjetina škola srpskog jezika, Koncert etno grupe Trag i druge.

Pobednici konkursa imali su prilike da upoznaju centar Beča, da vide dvorce Šenbrun i Belvedere, park Oberlaa, ali i učestvuju u šetnji Tragovima Srba u Beču.

Goste iz Republike Srpske je primila ambasadorka BiH u Austriji, Tanja Milašinović Martinović, kao i ambasador Srbije u Austriji , Pero Janković.

Dobitnice su svoje radove predstavile na manifestaciji Naše će sjene hodati po Beču, u sali hrama Svetog Save. Uručene su im svečane plakete, kao i izbor knjiga članova odbora iz Austrije. Ovom prilikom predsednik GO Prosvjete Slobodan Savić upoznao prisutne sa radom i organizacijom celokupne mreže odbora Prosvjete u svetu.

Ovu akciju podržala je i Zajednica srpskih klubova u Beču, na čelu sa Borom Kapetanovićem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво