SNOWE - festival ženskog filma

SNOWE festival se održava u beogradskoj Kinoteci 20. i 21. oktobra. Na programu je pet filmova švedskih režiserki. Festival je deo većeg projekta čija je suština saradnja i razmena iskustava filmskih umetnica iz Švedske i Srbije.

Na festivalu će biti prikazano pet filmova poznatih švedskih režiserki, a nakon projekcija publika će biti u mogućnosti da razgovara sa režiserkama i producentkinjama ovih filmova. Ovaj kratki festival deo je manifestacije Swe u svemu oktobar - mesec švedske kulture.

SNOWE festival švedskih filmskih stvarateljki u Kinoteci deo je većeg projekta, SNOWE (skraćenica Sout North West East), čija je suština saradnja i razmena iskustava filmskih stvarateljki iz Švedske i Srbije.

Zahvaljujući ovom projektu u Beogradu od 17. do 23. oktobra boravi grupa švedskih režiserki i producentkinja sa ciljem da se što više upoznaju sa mogućnostima produkcije i filmskim stvaralaštvom Beograda, Srbije i regiona, sa posebnim akcentom na žensko filmsko stvaralaštvo.

SNOWE projekat nastao je kao prirodni sled Balkan New Film Fetsivala (Festivala Balkanskog Novog Filma - BaNeFF) koji se po četvrti put organizuje u Švedskoj i nordijskim zemljama, a u okviru kojeg se prikazuju filmovi sa prostora bivše Jugoslavije, uključujući i Srbiju.

Iza SNOWE projekta stoji Jelena Mila - glumica našeg porekla, koja živi u Stokholmu, ali glumi u brojnim srpskim filmovima i serijama. Paralelno sa svojim glumačkim angažovanjem, intenzivno radi na umrežavanju filmskih stvaralaca iz Srbije sa kolegama i filmskim stručnjacima u Evropi. Ali i M.A.M.M.A. produkcijom iz Stokholma, Švedskim institutom, Švedskim filmskim institutom, Filmskim centrom Srbije i ambasadom Švedske u Beogradu.

Pored filmova, publika će imati mogućnost da čuje i vidi šta je novo u filmskoj industriji Švedske, da upozna aktuelne filmske stvarateljke i čuje na koji način Švedski filmski institut i filmska politika Švedske podržavaju filmsko stvaralaštvo žena. Tokom nedelju dana i srpske filmske stvarateljke biće u mogućnosti da gošćama predstave svoje radove, a zajedno će posećivati relevantne institucije srpske kinematografije.

Ovaj projekat usmeren je na upoznavanje, povezivanje i razmenu kreativnih i praktičnih iskustava putem dijaloga, razmene kulturnog, istorijskog nasleđa i savremenog trenutka filmskog stvaranja severa i juga Evrope s ciljem da se pronađu novi kreativni izrazi u savladavanju brojnih izazova sa kojima se žene u filmskoj industriji danas suočavaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи