Mihajlo Pupin - 160 godina od rođenja

Centralna proslava 160. godišnjice rođenja naučnika Mihajla Pupina, održaće se 30. septembra u Beogradu. O tom velikom naučniku, a posebno o njegovom političkom, patriotskom i diplomatskom radu na skupu u Rektoratu Beogradskog univerziteta gde je Pupinu uručen počasni doktorat, govoriće predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u svojstvu pokrovitelja, primio je predstavnike Organizacionog odbora prof. dr Branka Kovačevića, predsednika, Aleksandra Vlajkovića, izvršnog predsednika i člana Odbora Miroslava Stojanovića, koji su ga upoznali sa pripremama za obeležavanje 160. godina od rođenja velikog svetskog naučnika Mihajla Idvorskog Pupina, Srbina u rasejanju koji je puno učinio za srpski narod i otadžbinu, saopštava Organizacioni odbor za obeležavanje 160 godina od rođenja Mihajla Pupina.

U razgovoru je učestvovala i dr Jasmina Mitrović-Marić, savetnik predsednika, koju je predsednik imenovao za svog izaslanika za obeležavanje godišnjice u Americi na Kolumbija univerzitetu u Njujorku i u Čikagu.

Predsednik Nikolić će se obratiti zvanicama na Centralnoj proslavi, na svečanoj akademiji 30. septembra u 18.00 časova u Beogradu, u Rektoratu Beogradskog univerziteta. Zbog ranije preuzetih obaveza Predsednik Nikolić neće biti u mogućnosti da prisustvuje događajima u Americi.

Poštovanje domaćinima i čast velikanu svetske nauke i diplomatije koji je svojim životom i radom postao zajednički ponos i trajna veza između Srbije i SAD u njegovo ime će preneti njegov lični izaslanik. Predsednik će biti i pokrovitelj proslave na Bledu, gde će biti podignut spomenik našem velikanu, gradu u kome je Pupin proglašen za počasnog građanina.

Očekuje se da će predsednik Nikolić u sklopu uzvratne zvanične posete Republici Sloveniji otkriti spomenik zaslužnom Srbinu na Bledu, jer je Pupin ličnost koja nas itekako povezuje sa slovenačkim narodom - rečeno je na sastanku predsednika Nikolića sa članovima Organizacionog odbora.

„Centralna proslava će biti održana u Beogradu u Rektoratu Beogradskog univerziteta, na kome je Pupin stekao počasni doktorat i gde mu je lično uručen. Značajno je reći da će se ovde okupiti ne samo predstavnici univerziteta, već i akademici i predstavnici srpskih naučnih institucija i drugi poštovaoci Pupinovog dela. Takođe treba reći da će se na prigodan način obeležiti godišnjica i u Pupinovom rodnom mestu, a posebno na Kolumbija univerzitetu i Čikagu", rekao je prof. dr Branko Kovačević, predsednik Organizacionog odbora.

O velikom svetskom naučniku, a posebno o njegovom političkom, patriotskom i diplomatskom radu govoriće predsednik Nikolić, skup će blagosloviti patrijarh srpski Irinej, a o Pupinovom naučnom stvaralaštvu i doprinosu razvoja komunikacija u svetu govoriće eminentni profesori, privrednici i stručnjaci iz zemlje i sveta, stoji u saopštenju.

„Biće to multimedijalna prezentacija o stvaralaštvu najznačajnijeg Srbina našeg rasejanja, koji je u svoje vreme organizovao naše ljude u Americi, stvarajući masovne organizacije kakve više ne postoje, koje su pomagale Srbiju. Predsednik Republike će otvoriti i izložbu o životu i radu srpskog velikana na kojoj će se videti oko 200 fotografija i drugih dokumenata i pisama Mihajla I. Pupina", istakao je Aleksandar Vlajković, izvršni predsednik Odbora i autor projekta obeležavanja Pupinove godišnjice.

Vlajković je najavio da se priprema i prigodna dvojezična publikacija o Pupinu, koja će se sa dokumentarnim filmom na DVD formatu pod nazivom Srbin koji je povezao svet, podeliti gostima. Posle održanih skupova biće priređen poseban Zbornik.  

Skup u Rektoratu univerziteta prenosiće Javni servis Srbije - RTS, koji će prikazati i pomenuti film koji je priređen za ovu priliku. Redaktor teksta i učesnik u emisiji bio je i počivši akademik Aleksandar Marinčić, jedan od najboljih poznavalaca Pupinovog dela. Pojavljivanje u tom filmu je i njegovo poslednje pojavljivanje u javnosti.

Organizacioni odbor najavljuje da će uoči skupa u Rektoratu BU održati Konferenciju za medije na kojoj će saopštiti više detalja o predstojećim događajima kojima će se obeležiti veliki datum - 160. godišnjica rođenja srpskog velikana Mihajla Idvorskog Pupina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво