Trio Anima u Kulturnom centru Srbije u Parizu

U Kulturnom centru Srbije 11. septembra održan je koncert niškog tria "Anima", koji čine umetnice, profesorke Fakulteta Umetnosti u Nišu, Aleksandra Ristić, Ana Veličković-Igić i Ingrid Janković.

Trio Anima iz Niša čine Aleksandra Ristić, sopran-vanredni profesor i šef Katedre za solo pevanje, Ana Veličković-Igić, flautista- vanredni profesor i šef Katedre za kamernu muziku i Ingrid Janković, pijanista-viši stručni saradnik na Katedri za solo pevanje.

U toku deset godina svog postojanja Trio Anima je održao veliki broj koncerata i turneja, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu predstavljajući srpsku muziku i kulturu, osvajajući srca publike svojim specifičnim izvođenjem tradicionalne, a umetnički aranžirane crpske muzike.

Na njihovom repertoaru nalaze se i originalne kompozicije pisane za ovaj sastav, od baroknih do savremenih autora. Pored koncertne delatnosti, značajna osobenost Tria Anima je i rad na aranžiranju kompozicija za ovakvu vrstu sastava, pa je i taj domen njihovog rada okarakterisan kao uspešan. U godini jubileja Milanskog edikta, trio je uvršten u predstavnike srpske umetničke muzike. Ovaj ansambl ostvario je trajne snimke za RTS, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad i Radio Niš.

Koncertom u Kulturnom centru Srbije u Parizu, ovaj trio je započeo turneju kojom obeležava desetogodišnjicu svog rada.

Kako saznajemo iz Kulturnog centra Srbije u Parizu publika je imala priliku da čuje i kompozicije sa delima čuvenog kompozitora Konstantina Babića, koje se nalaze na najnovijem CD-u ovog sastava pod nazivom Medaljoni plus, a sam kompozitor je bio veliki prijatelj i poštovalac ovog sastava. Pred sam kraj života, Babić je triu posvetio kompoziciju Prolog, predlog i epilog.

Nostalgične priče Babića ganule su brojnu publiku Kulturnog centra Srbije. Izvanredna dikcija soprana Aleksandre Ristić, mogla je samo da ostavi u nedoumici slušaoce koji govore srpski - da li je lepša muzika, tekst ili interpretacija. A za one koji nisu razumeli reči, harizmatičnim pokretima, dočaravala je Aleksandra Ristić i radnju i prateće emocije uz pomoć isto tako nadarenih koleginica, pijaniskinje Ingrid Janković i flautiskinje Ane Veličković-Igić. Oduševljena publika Kulturnog centra Srbije u Parizu ponela je sa sobom deo srpskog muzičkog neba u svojim srcima zahvaljujući izuzetnom predstavljanju srpske muzike ovog ansambla, kaže za RTS Milovan Ćirovski iz Kulturnog centra Srbije.

„Naši utisci su više nego pozitivni. Uživale smo u svakom trenutku koncerta, što je publika koja je do poslednjeg mesta ispunila salu Kulturnog centra prepoznala i nagradila dugotrajnim aplauzima", kažu članice Tria Anima

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара