U Budimpešti održana treća Radionica kreativnog pisanja

Ne može se napraviti pisac od nekoga ko to nije, ali korisno je i važno raditi na kultivisanju i artikulaciji čovekovog dara i talenta. To kaže profesor i pisac Miomir Petrović, a dokazuje uspešno završena treća Radionica kreativnog pisanja u Budimpešti.

Među učesnicima treće po redu radionice kreativnog pisanja Srpskih nedeljnih novina, ove godine najviše je bilo učenika Srpske gimnazije Nikola Tesla u Budimpešti i studenata Smera za srpski jezik Univerziteta ELTE, gde je dvodnevni seminar i održan. Za njih, njihove profesore, saradnike i čitaoce Srpskih nedeljnih novina, mnoštvo malih i velikih spisateljskih tajni, otkrio je poznati beogradski romanopisac i univerzitetski profesor kreativnog pisanja Miomir Petrović.

"Ne može se svakako napraviti pisac ili stvaralac od nekoga ko to nije, ali je sveti zadatak, čini mi se, kultivisati i artikulisati ono što u čoveku postoji ne samo kao poriv koji prati određeni dar i talenat. U tom smislu je uvek interesantno, da li zato što se srpski jezik govori u ovoj sredini, sasvim prireodno u određenim krugovima, kroz određene generacije, posmatrati različitost u odnosu na percepciju tog jezika tamo gde je on domicilan i njegove literarne uspehe, ali i motive. To je vrlo korisno ovih poslednjih godina za mene kao predavača, kao profesionalca te vrste, a čini mi se da mi koristi i kao piscu", kaže profesor Petrović.

Ovogodišnja Radionica kreativnog pisanja primer je uspešne saradnje srpskih organizacija na edukativnom polju ove vrste, jer je ostvarena u tesnoj saradnji uredništva srpskog nedeljika u Mađarskoj i Smera za srpski jezik državnog univerziteta ELTE.

Dr Aleksandar Urkom, predavač na Smeru za srpski jezik Univerziteza ELTE u Budimpešti, kaže da ova ustanova ima vrlo dugu tradiciju i da su i zaposleni i studenti vrlo ponosni na tu činjenicu.

"Naši studenti dolaze iz raznih krajeva Mađarske, sa različitim nivoima znanja jezika i upravo ovakav vid edukacije je od izuzetnog značaja za njih. Mnogi od njih literarno nadareni i pokušavaju da se oforme kao mladi pisci, a na ovaj način mogu u praksi da vide koji su to zadaci i problemi, koje su to veštine kojima se služi jedan oformljeni pisac", naglašava dr Urkom.

Boravak dr Miomira Petrovića u Budimpešti, organizatori su iskoristili i da srpskim čitaocima u mađarskoj prestonici predstave njegov najnoviji roman Miris mraka, koji se ove godine nalazio u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

"Postoji neka vrsta vrlo jasne promene u recepciji, kada je pitanju promocija romana Miris mraka, ovde u Budimpešti, u odnosu na onih na mojim turnejama po Srbiji. Svakako da je i sam roman kumovao tome, jer je tematika romana Miris mraka u apatridstvu, u stalnim smenama, promenama i migracijama, konkretno dve porodice, jedne hercegovačke i jedne grčke, koje se odvijaju na Balkanu. Kada se te dve priče ukrste u Beogradu, na dorćolskoj padini u toku dvadesetog veka, tokom kojeg roman prati njihove povesti, dešavaju se sve one turbulencije, sve one drame koje se svakom stanovniku ovog našeg regiona najčešće dešavaju", objašnjava dr Miomir Petrović.

Imajući u vidu pokazatelje koji govore da u Mađarskoj postoji izražena potreba za edukacijom i prezentacijama ove vrste, Srpske nedeljne novine i Univerzitet ELTE, već najavljuju nastavak uspešno započete saradnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи