Srpski izdavači na moskovskom sajmu knjiga

Srpski izdavači, posle šest godina izostanka, ponovo će učestvovati na najvećoj smotri knjige u Rusiji, na 27. Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi koji se održava od 3. do 8. septembra.

Nastup Srbije na sajmu knjiga u Moskvi, centralnoj manifestaciji te vrste u Rusiji, omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja. Srbija će na Moskovskom sajmu knjiga imati svoj nacionalni štand, čiji je izvršni organizator Narodna biblioteka Srbije, saopštilo je Udruženje izdavača i knjižara Srbije.

Na štandu će se, pored ostalih učesnika iz srpske književnosti i izdavaštva, predstaviti i devet izdavačkih kuća, članova Udruženja izdavača i knjižara Srbije: Akademska misao, Book, Globosino Aleksandrija, Evro Đunti, Kairos, Kompjuter buk, Kreativni centar, Portalibris i Pčelica.

Na poziv Udruženja izdavača Rusije predstavnici srpskog udruženja, generalni sekretar Vuk Vukićević i član upravnog odbora Nenad Atanasković učestvovaće na međunarodnom skupu posvećenom razvoju tržišta autorskih prava.

Tokom sajma biće održan Festival slovenskih knjiga, na kome će biti predstavljeni i odabrani naslovi srpskih izdavača.

Povodom nastupa na Sajmu knjiga u Moskvi, Udruženje izdavača i knjižara Srbije je priredilo poseban katalog izabranih domaćih naslova na ruskom jeziku, u kome su predstavljene knjige savremenih domaćih autora.

Izdavačke kuće koje nastupaju na sajmu su odlučile da u ovoj brošuri ruskoj publici posebno predstave dela Ljiljane Habjanović Đurović, Aleksandra Tešića i Draga Kekanovića.

Predstavljene su i knjige za decu Bukvar azbučnik autora Ivana Balenovića i Marinka Lebovića, izdanje za najmlađe Arhitektura Dragana Jokića i Dušana Pavlića, za koju su autorska prava već prodata u Portugalu i Kolumbiji, izdanje Snežna kraljica Gordane Maletić i Ane Grigorijev prevedeno u Rusiji, Slovačkoj i Bugarskoj, Na reci Simeona Marinkovića i Dušana Pavlića i slikovnicu Lija Nata voli da izmišlja Nikolete Novak i Alekse Jovanovića u izdanju Pčelice.

Kako je ranije saopšteno iz NBS-a, na nacionalnom štandu svoju produkciju izložiće 20 srpskih izdavača a za ovu priliku NBS je na ruski prevela katalog pisaca Srbije.

Na Sajmu će boraviti i tri naša autora: Mihajlo Pantić čiju je zbirku priča Ako je to ljubav objavila sibirska izdavačka kuća Basko, Mirjana Novaković čiji je roman Strah i njegov sluga objavio Lemaks i Dejan Stojiljković čiji je roman Konstantinovo raskršće objavila petrogradska Azbuka.

Predviđeno je da tokom sajma predstavnici ministarstva kulture, NBS i Udruženja izdavača i knjižara Srbije imaju sastanak sa direktorom sajma knjiga N. Ovsejnikovom, a u planu je i poseta pisaca Fililoškom fakultetu Univerziteta Lomonosov gde će se susreti sa saradnicima Katedre za slovenske jezike i kulture i predavačima srpskog jezika i kulture.

Tokom boravka u Moskvi, članovi delegacije imaće i sastanak sa urednicima Državne biblioteke inostrane literature koji su zaduženi za objavljivanje edicije savremene srpske proze u prevodu na ruski a biće organizovan i sastanak sa kulturnim, obrazovnim i naučnim delatnicima i predstavnicima ruskih medija.

Organizatori sajma knjiga u Moksvi uputili su i poziv srpskoj strani da bude počasni gost ovog sajma, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи