Multietnički srpski festival u prestonici Kanade

U Otavi je održan tradicionalni Srpski festival, multietnička kulturno-zabavna manifestacija, jedna od najvećih te vrste u prestonici i srpskoj dijaspori u Kanadi. Festival uvek uključuje prvi ponedeljak u septembru, kanadski državni Praznik rada koji se u toj zemlji obeležava 120 godina.

Tokom trodnevnog festivala nekoliko hiljada gostiju i učesnika uživalo je u folklornim, muzičkim, sportskim, kulinarskim i drugim događajima. Njih su pozdravili gost-gradonačelnik Otave Džim Votson (Jim Watson) i domaćini, predsednik crkveno-školske opštine Sveti Stefan Jovan Krstić i paroh-jerej Aleksandar Gujaničić.

Gosti su bili i poslednji ambasador Kanade u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset (James Bissett) i kanadski general Endru Lesli (Andrew Leslie) koji je u vreme rata u Jugoslaviji bio komandant štaba sektora Jug u zaštićenoj zoni UN, a kasnije komandant kopnene vojske Kanade.

"Deveti srpski festival i ove godine je bio "internacionalan" tj. kanadski multietnički. Od prvog festivala stalni gosti su članovi folk-ansambla Viva Meksiko, često igraju i Kanađani poreklom iz Škotske, a ove godine prvi put su nastupile i plesačice iz Egipta i Ugande", izjavila je za Betu koordinatorka kulturnog programa Snežana Jakšić.

"Uz sve njih velike aplauze pobrala je i ruska igračka grupa Kalinjka", dodala je ona.

Bogatstvo srpskog folklora predstavili su igrači i igračice raznih uzrasta iz dva ansambla otavskog regiona Kolo i Legende, kao i njihovi mladi sunarodnici-doseljenici iz Vitbija (Ontario).

Svako veče organizovano je i takmičenje parova u igranju srpskih kola, a jedna od pobednica bila je i Kanađanka crne puti koja je srpski ples i jezik učila u Beogradu.

Deca su takođe imala "svoj festival" igara i učenja, a organizovana su i sportska takmičenja i izložba slika slikarke srpskog porekla iz Otave Sretenke Odabašić.

Dodeljena je i nagrada za najbolji snimljeni selfi tokom festivala koji je veoma praćen na Tviteru a prezentiran i na Fejsbuku. O festivalu su izvestili otavski mediji među kojima i najveća kanadska privatna nacionalna televizija Si ti vi (CTV).

Srpski festival prvi put je održan na imanju srpske crkve Sveti Stefan čijoj je izgradnji i namenjen čist prihod. Takođe prvi put u istoriji srpskih doseljenika u Otavi je izgrađen i Srpski centar za koji je 500.000 dolara dala provincija-država Ontario.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво