I oni su ove gore list

Centar za Srbe u rasejanju "Sveti Sava" iz Beograda organizovao je, devetnaesti put, Letnju školu "Sveti Sava" od 24. do 27. avgusta ove godine, za decu koja pohađaju škole srpskog jezika u Rumuniji.

Suorganizator u organizovanju škole srpskog jezika i kulture za decu i mlade iz dijaspore i Srbije, bio je Savez Srba iz Rumunije, koga je predvodila Zlatiborka Markov, zajedno sa profesorkom Radmilom Kunčer, direktorkom Letnje škole.

Učenici iz Rumunije su u pratnji svojih profsora, imali priliku da obiđu značajne znamenitosti i kulturne institucije Beograda i da se bar na kratko informišu o srpskoj kulturi i istoriji.

U okviru svog boravka, obišli su Adu Ciganliju, Sabornu crkvu, Srpsku akademiju nauka i umetnosti, Narodnu skupštinu Republike Srbije, gde ih je primio član Odbora za dijasporu Aleksandar Čotrić, dvorac Karađorđevića, Hram Svetog Save, Terazije i Knez Mihajlovu ulicu.

U Domu učenika Jelica Milovanović, u Krunskoj ulici u Beogradu, organizovano je i festivalsko veče pod nazivom ... I mi smo ove gore list. Gosti festivala bili su glumica Eva Ras i književnici Manojle Gavrilović i Svetlana Matić.

Svetlana Matić, poetesa iz Beča, učenicima iz Rumunije je predstavila svoju knjigu Igra. Najviše aplauza su izazvale pesme Srbija je moja zemlja i Pesma Beogradu. Ovom prilikom je svim polaznicima Letnje škole poklonila svoju zbirku poezije, pohvalila njihovo poznavanje srpskog jezika i pozvala ih da u svakoj prilici govore na srpskom jeziku, da ga neguju i ne zaborave svoje korene i maticu Srbiju.

"Mi Srbi koji živimo rasuti po čitavom svetu imamo čime da se ponosimo. Vi koji stasavate van Srbije ste naša mladost, budućnost i ponos. Vi ste ambasadori Srbije. Da biste mogli ovu misiju da vršite, nije dovoljno da Srbiju samo volite, već morate dobro poznavati srpsku istoriju, jezik i našu kulturu. Letnja škola Sveti Sava je najbolji put u ostvarenju ovog plemenitog i važnog cilja", poručila je Matićeva.

Iste večeri održano je i takmičenje u govorništvu na temu Otadžbina, na kome su, po mišljenju tročlanog žirija, nagrade u knjigama osvojili polaznici Letnje škole: Aleksandra Petrović, prvo mesto, Dejan Despotović, drugo mesto i Neda Karaklajić, treće mesto. Ovo je bila jedinstvena prilika da deca iz Rumunije pokažu svoju kreativnost, da budu zapaženi i vrednovani. Na kraju festivalske večeri, organizovano je zajedničko fotografisanje, potpisivanje knjiga i druženje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво