Crkvena slava u Cirihu

Crkvena opština Uspenija Presvete Bogorodice u Cirihu, obeležila je svoju krsnu slavu u prisustvu velikog broja parohijana, a posebnu pažnju privukla je poseta vladike Andreja, ustoličenog na tron episkopa austrijsko-švajcarskog u Beču 20. jula ove godine.

Radovi na uređenju spoljašnjosti i unutrašnjosti crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Cirihu su pri kraju, što služi na ponos njenih parohijana, javlja za RTS DRagana Vlaisavljević.

Kako tradicija nalaže, održana je svečana liturgija koju su služili domaćini hrama protojerej Miroslav Simijonović, jerej Branimir Petković, đakon Brane Sarić i đakon Miodrag Radovanović, sa gostima anhimandritom Vasilijem Kostićem iz Soluna, protojerejem-stavroforom Miletom Mijićem iz Austrije, jerejem Simeunom Prodanovićem iz Ciriha i protojerejem Stankom Markovićem iz Berna.

„Ovo je moja prva poseta Cirihu od kada sam postavljen kao arhijerej. Moram da kažem da osećam veliki ponos zbog svih vas. Na sam dan kada ste čuli vest o poplavama u Srbiji, odmah ste se okupili, organizovali oko svoje crkve i na taj način pokazali veliku solidarnost. Iako ste geografski bili daleko, psihički ste bili blizu. Veoma sam srećan što čujem glasove dece u Božjem hramu, i kada pevaju, a i kada plaču. Oni nikada ne ometaju bogosluženje, oni ga obogaćuju", obratio se vladika Andrej prisutnima nakon liturgije.

Gosti i domaćini su se preselili u crkvenu salu za svečanosti, gde je održan prigodan program. Prisutne je pozdravio i generalni konzul Republike Srbije u Cirihu, Zoran Jeremić, zahvalivši se na prelepom prijemu.

„Veoma sam srećan što postoji Srpska pravoslavna crkva u Cirihu. 21. septembra će u grčkoj crkvi Sv. Dimitrija u Cirihu znanično biti osnovana Zajednica pravoslavnih crkava u kantonu Cirih, koja će raditi na priznavanju pravoslavlja u tom kantonu", istakao je dr Peter Vitver, čovek koji je uvek podržavao integraciju Srpske pravoslavne crkve u Cirihu.

Na samom kraju, prisutnima se obratio profesor Dimitrije Stefanović, generalni sekretar Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je dirigovao crkvenim horom i pojanjem ulepšao bogosluženje.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Kantonalne policije, profesor Luis Varandas Hur, ali i mnogi predstavnici srpskih klubova i udruženja u Švajcarskoj.

Slavlje je nastavljeno uz bogatu trpezu i druženje prisutnih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво