Mladi iz Rumunije upoznaju Srbiju i Srpsku

Učenici iz Rumunije, pobednici takmičenja Olimpijada maternjeg jezika, od 24. do 30. avgusta posetiće sa svojim nastavnicima Beograd, Topolu, Mećavik i Višegrad. Njihov domaćin u Beogradu je Centar za Srbe u rasejanju „Sveti Sava".

Devetnaest godina Centar za Srbe u rasejanju Sveti Sava iz Beograda organizuje Letnju školu Sveti Sava - školu srpskog jezika i kulture za decu i mlade iz dijaspore i Srbije.

Centar za Srbe u rasejanju Sveti Sava iz Beograda je ranijih godina na konkursima Ministarstva za dijasporu, a sada Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu i Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije dobijao određena materijalna sredstva za ostvarivanje projekta - Letnja škola Sveti Sava.

Ove godine je Savez Srba iz Rumunije suorganizator u ostvarivanju programa Letnje škole Sveti Sava iz Beograda.

"Nastojimo da sa svojim saradnicima i profesorima srpskog jezika, mlade Srbe iz Rumunije i njihove profesore provedemo kroz Beograd, i da im bar na kratko otškrinemo mnoge naše kulturne institucije i pokažemo velike znamenitosti srpske istorije i kulture", kaže Radmila Kunčer, predsednica Centra za Srbe u rasejanju Sveti Sava.

Po želji gostiju, prvi dan su proveli na Adi Ciganliji, kako bi upoznali „beogradsko more" i okupali se u njemu. Posetili su Sabornu crkvu, obišli Kalemegdan. Drugi dan su proveli u obilasku Srpske akademije nauka, Narodne skupštine Srbije, Belog dvora, Hrama Svetog Save, Muzeja Nikole Tesle.

Treći dan je bio planiran za izlet u Orašac, Aranđelovac i Topolu. Festivalsko veče pod nazivom ... i mi smo ove gore list... predviđa takmičenje u govorništvu na temu Otadžbina i pisanje lirskog teksta - ćirilicom na temu Moj svet i moj vek. Gosti festivala su bili Eva Ras, dramska umetnica, Manojle Gavrilović i Svetlana Matić, književnici.

Letnja škola Sveti Sava do sada je odnegovala više hiljada mladih polaznika. Smeštaj  je ranijih godina bio organizovan u domovima njihovih vršnjaka širom Srbije (u Azanji, Selevcu, Kusatku, Svilajncu, Petrovcu na Mlavi)... Sada su smešteni u Domu učenika Jelica Milovanović u Beogradu.

"Moja želja, kao autora projekta Letnje škole Sveti Sava je da ga, uz finansijsku pomoć državnih institucija vratim u izvorni okvir: da u kućama srpskih domaćina nezaboravnim mirisima miriše prava Srbija", kaže Radmila Kunčer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи