Promocija zbornika "Ispod duge"

U Beču je održana još jedna u nizu letnjih književnih večeri. Nekoliko autora iz ovog grada, čija su dela zastupljena u zborniku poezije i proze "Ispod duge", publici su predstavili svoje, ali i pesme drugih pesnika.

U književnom kafeu Tuti-Fruti, u desetom bečkom okrugu, nekoliko autora iz Beča, čija su dela zastupljena u zborniku poezije i proze Ispod duge, između ostalih, Velibor Antanasijević, Mirjana Magura, Nevena Džaja, Dragana Pavlićević Tomić i Svetlana Matić prisutnima su predstavili svoje i pesme drugih pesnika.

Kroz veče je vodila profesorka Svetlana Matić, koja je istakla da se u poslednjih godinu dana intenzivirao rad i druženje bečkih pesnika, koji svojom kreativnošću i pesništvom žele da pokažu da poezija i kultura spajaju ljude i ne poznaju granice.

„Mislim da je i ovaj zbornik jedan trag koji ostavljamo iza sebe u amanet mladim generacijama koje treba da poznaju svoje korene, ne zaborave maternji jezik i neguju književnost. To je naša misija, a ovakvi susreti su jedan mali doprinos u ostvarenju tog cilja", naglasila je Matićeva.

U Zborniku su zastupljena 85 autora iz matice, ali i iz rasejanja. Štampan u izdavačkoj kući Sven iz Niša, zbornik je priredila Gordana Pavlović iz Beograda, koja je, između ostalog, zapazila da je jedno od osnovnih značenja duge da označava jedinstvo različitosti i ujedinjenje raznorodnih elemenata.

"Ovaj Zbornik poezije i proze je pod svojim bojama okupio pisce i poete iz različitih krajeva, sa različitim narečjima, izgovorima, akcentima, ali sa zajedničkom ljubavlju prema lepoj pisanoj reči. Ovde, ispod duge, ujedinili su se i stopili stihovi o ljubavi, samoći, anđelima, nostalgiji, realnosti, maštanjima, obogaćeni prelepim pričama i bajkama", rekla je Gordana Pavlović.

Svoje pesme su recitovali pesnici: Mika Vladisavljević, Slavica Klajn, Milinko Ametović Beganović i Danica Marinković.

Specijalan gost na ovoj književnoj večeri bio je književnik Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, koji je došao iz Novog Miloševa i koji je predstavio rad ove značajne kulturne institucije. Tom prilikom je podsetio da je Svetlana Matić jedna od nosilaca prestižne nagrade Plaketa Sime Cucić za stvaralaštvo u dijaspori, a povodom njene objavljene knjige Dečji biseri. Ovu nagradu tradicionalno Banatski kulturni centar dodeljuje svake godine poslenicima kulture i istaknutim pojedincima u oblasti književnog stvaralaštva.

Vlahović je došao u Beč, da između ostalog, podrži i otvaranje Centra za umetnost i umetnička kulturna istraživanja Branko Andrić, koji nosi ime neoavangardnog umetnika iz Novog Sada. On je prisutne podsetio da je Branko Andrić Andrla bio pisac, slikar, muzičar i jedan od prvih interdisciplinarnih umetnika još u sedamdesetim godinama prošlog veka. Studirao je političke nauke. Godine 1972. se doselio u Beč, gde je kao stvaralac, takođe, bio veoma zapažen.

Sin Branka Andrle, takođe Branko Andrić, umetnik, magistar i doktorand na Akademiji lepih umetnosti u Beču i direktor centra, obratio se prisutnima i napomenuo da je osnovao ovaj Centar u želji da on bude institucija koja bi, posle smrti njegovog oca, bila glavna kontaktna tačka za sve one koji žele da se približe Andrli kao čoveku i umetniku. On je pozvao prisutne pesnike da posete Centar i učestvuju u njegovom radu.

Svetlana Matić je prisutne pozvala da 7. septembra u 16 časova dođu u književni kafe Tuti-Fruti na promociju knjige Vasionska žena, autorke Milene Savić Mikaleto, koja se iz Frankfurta preselila u Beč, gde odnedavno stvara i živi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи