Otvoren kulturni centar "Branko Andrić" u Beču

U Beču je 19. avgusta otvoren Centar za umetnost i umetnička i kulturna istraživanja "Branko Andrić". Osnivač je sin Branka Andrića Andrle, Branko Andrić, umetnik, magistar i doktorant na Akademiji lepih umetnosti u Beču.

Centar, koji nosi ime po ču­ve­nom neo­a­van­gard­nom umet­ni­ku iz No­vog Sada, predstavio se javnosti književnim portretom Radovana Vlahovića, književnika i direktora Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa iz Banata.

"Branko Andrić Andrla je književnik koji je svoju umetničku vatru pronosio širom Panonije, Balkana i Evrope, a jedan plamen svoje neukrotive energije ostavio je davne 1986. godine kod mene u Banatu na trajno čuvanje pomažući mi da u vremenima komunizma osnujem jednu od prvih privatnih institucija kulture na prostorima Jugoistočne Evrope. Evo, ja sada, nakon toliko godina, tu iskru kreativnosti, oplemenjenu mojim četrdesetogodišnjim književnim radom i alternativnim posleništvom u kulturi, donosim u Beč i polažem je kao lični prilog u temelje kulturnog centra sa imenom Branka Andrića Andrle", rekao je Radovan Vlahović povodom svog gostovanja u novoosnovanom Centru Branko Andrić.

Sin Branka Andrića Andrle, Branko Andrić, umetnik, magistar i doktorant na Akademiji lepih umetnosti u Beču i direktor Centra, osnovao je ovaj Centar sa željom da to bude glavna polazna tačka za sve one koji žele da saznaju nešto više o Andrli kao čoveku i umetniku.

Istovremeno, namera je da Centar Branko Andrić bude institucija koja će se baviti umetničkim i naučnim istraživanjima i promocijama umetnika, muzičara i pisaca.

Pored Radovana Vlahovića, na otvaranju Kulturnog centara prisustvovao je i Branko Andrić, mlađi i Senka Vlahović Filipov.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи