Dani dijaspore u Loparama

Završeni su "Dani dijaspore 2014" u Loparama, u Republici Srpskoj. U okviru manifestacije dodeljene su zahvalnice za humanitarnu pomoć. Premijerno je izvedena komedije "Neću kući" književnika Miodraga Lukića.

Ovogodišnji Dani dijaspore, treći po redu, otvoreni su 25. jula izložbom slika Snežane Bekrić. Ova umetnica je izložila slike u Centru za kulturu u Loparama. Neke od njih su nastale na likovnom saboru Majevica 2014, koju već godinama organizuje akademski slikar, prof. Miladin Lukić, koji svake godine dovodi po tridesetak eminentnih slikara na Majevicu.

Ovogodišnja manifestacija je skromnija u pogledu sadržaja od pretodne dve, jer je opštinu Lopara zadesila prirodna katastrofa, koja je nanela veliku štetu ovoj maloj i siromašnoj opštini, saznajemo od Miodraga Lukića.

Više od 1500 klizišta, 302 oštećene kuće, od kojih 87 moraju biti ponovo izgrađene... Ovo je razlog što je petodnevna manifestacija svedena na tri dana.

U toku otvaranja manifestacije predsednik opštine Lopare, dr Rado Savić, uručio je zahvalnice asocijacijama, preduzećima i pojedincima koji su zaslužni za pomoć. Pored Udruženja Majevičana u Švajcarskoj, zahvalnice su dobila i mnoga preduzeća. Pojedinačne nagrade za humanitarni rad su dobili Novica Knežević i Radislav Đokić. Posebne zahvalnice su dobili privrednici iz dijaspore Stojan Stevanović i Jovica Miljić, čiji privredni objekti su svečano otvoreni iste večeri, kao treća tačka u programu manifestacije Dani dijaspore.

Druga tačka programa bila je premijera komedije Neću kući književnika Miodraga Lukića. Komediju Neću kući, uz malu pomoć autora, režirala  je Slađana Ilić. Pored Dragana Lukića, igrali su: Jelena Simić, Aleksandra Mitrić, Sanja Simikić, Trivo Kecman i Velibor Ivanović.

Manifestacija je 26. jula nastavljena radnim sastankom između čelnika opštine Lopare i predstavnika dijaspore.

U nedelju, 27. jula, održana je Rakijada 2014. Izglaganje rakije majevičkih domaćina će i naredne godine biti u sastavu Dana dijaspore, a namera organizatora je da se napravi festival šljivovice, koja se proizvodi u ovom podneblju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи