Monografija o Mići Popoviću na francuskom jeziku

Francuska je ovih dana bogatija za jedno izuzetno svedočanstvo o umetnosti iz Srbije - u pariskim knjižarama nedavno se pojavila monografija posvećena životu i delu velikana našeg slikarstva Miće Popovića.

Autor je dr Milica Živadinović, a osnov za delo od 244 strane sa preko 200 reprodukcija, doktorski je rad u koji je uložila deset godina istraživanja.

"Mića Popović je jedan od prvih srpskih slikara koji je posle Drugog svetskog rata došao u Pariz, gde je i započeo svoju zrelu karijeru. Kao umetnik, u Parizu je brzo prihvaćen, o njemu je brzo počela da piše i francuska štampa - tako da su ga istovremeno prihvatili i publika i kritika", kaže Milica Živadinović. 

Značaj monografije prepoznao je Nacionalni centar za knjigu Francuske i kao pokrovitelj pomogao izdavaču  L'age de home  (Lozana) da se ova knjiga pojavi u luksuznom izdanju i na elitnim mestima. Investicija se pokazala opravdanom: već prošlog vikenda, vodeće pariske knjižare poput La hune prodale su sve primerke.

Eloiza Del Giudice iz izdavačke kuce L'age de home kaže da za njih ova monografija ima i upotrebnu i emotivnu vrednost.

"Izdavačko tržište je često vrlo surovo i nepravedno, tako da je bilo je potrebno napraviti veliki napor da bi distributeri shvatili o kakvom delu se radi. Ali je dobro počelo i možemo biti ponosni što smo izdali knjigu koja će se odupirati vremenu i uvek iznova konsultovati", kaže Eloiza Del Giudice. 

Mića Popović je u Parizu stvarao, živeo i izlagao tokom pedesetih godina prošlog veka. Autorka monografije kaže da je to samo jedan od razloga  što je ova knjiga značajna i francuskom i srpskom čitaocu.

Milica Živadinović kaže da je ova monografija specifična po načinu na koji je nastala.

"Apsolutno su važni društveni, ekonomski i istorijski kontekst vremena u kome je on živeo - i ja sam na tome puno radila, obzirom na to da sam ovu knjigu posvetila Francuzima, koji nisu tako očigledno upoznati sa svime što se tada događalo u Jugoslaviji. Naročito zato što je Mića Popović bio društveno angažovan, a njegovo delo neodvojivo od vremena u kome je stvarao", kaže Milica Živadinović.

Srpska verzija monografije o Mići Popovću očekuje se tokom septembra. Biće to izvrsna prilika da se, ove jeseni, na beogradskoj i pariskoj promociji, vratimo jednom izuzetno značajnom periodu srpske umetnosti i društva, u koje je Mića Popović utisnuo neizbrisiv pečat.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи