Ustoličen episkop austrijsko-švajcarski Andrej u Beču

U Beču je za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu 20. jul bio poseban dan. U hramu Vasrksenja Hristovog, u prisustvu političkih i verskih predstavnika Srbije i Austrije, ustoličen je episkop Srpske pravoslavne crkve austrijsko-švajcarski Andrej.

Prvi put u istoriji nova episkopija osnovana odlukom Svetog arhijerejskog sabora dobija eparhijskog arhijereja, koji će se starati o crkvenom i duhovnom životu svoje pastve u ovoj eparhiji.

Od ranog jutra pristizali su gosti i narod da ispred crkve Vaskrsenja Hristovog u Beču dočekaju patrijarha srpskog Irineja sa mitropolitima i episkopima iz Srbije.

Svetu liturgiju je služio patrijarh srpski Irinej, a sasluživali su: mitropolit austrijski i egzarh ugarski Arsenije (Carigradska Patrijaršija), mitropolit kitruski i katarinski Georgije (Jeladska pravoslavna crkva); mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije, i arhijereji: bački Irinej, vranjski Pahomije, braničevski Ignjatije, raško-prizrenski Teodosije, bregalnički Marko, gornjokarlovački Gerasim, kruševački David, stobijski David i, naravno, novoustoličeni Andrej. 

Svetoj Liturgiji su takođe sasluživali: arhimandrit Metodije, iguman Svete Lavre Hilandara; arhimandrit Sergije (Karanović), novoizabrani episkop srednjoevropski ; arhimandrit Jeronim (Močević), novoizabrani vikar bački i episkop jegarski; i arhimandrit studenički Tihon (Rakićević) sa sasveštenoslužiteljima iz bečkih crkava i Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke: protojerej-stavrofor Petar Lukić, starešina Saborne crkve u Beogradu, protođakoni Radomir Perčević, Stevan Rapajić i Nenad Radaković (Eparhija braničevska). Za pevnicom su se nalazili pojci iz bečkih i beogradskih hramova, pod upravom Obrada Simulova. 

"Danas je za nas, za ovu Crkvu i ovu Eparhiju veliki istorijski događaj. Sveti arhijerejski sabor je pre nekoliko godina osnovao novu eparhiju sa imenom Eparhija za Austriju, Švajcarsku i Italiju, i voljom Božjom i promišljanjem našeg Sabora, za prvog episkopa ove eparhije izabran je Preosvećeni episkop Andrej sa dosadašnjom titulom episkopa remezijanskog, poznatog grada Remezijane iz doba cara Konstantina.

Izabrao ga je Arhijerejski sabor za prvog episkopa i velika je čast; čast je pružena Vama, preosvećeni vladiko, da budete taj prvi episkop na prostorima ovog dela Evrope. Arhijerejski sabor je imao u vidu da ste Vi rođeni na ovim prostorima, da ste ovde fizički i duhovno uzrastali kada ste u svom duhovnom uzrastanju pratili i usvojili pozitivne vrednosti Evrope. Ali, u tom uzrastanju pridodali ste i svetosavsko i svetogorsko vaspitanje i kulturu...", rekao je patrijarh Irinej, između ostalog, u svom obraćanju.

Patrijarh Irinej je poželeo episkopu austrijsko-švajcarskom Andreju da hodi putem Božjim i putem Svetoga Save i svih naših svetitelja i predaka, a zatim mu je predao žezal, simbol apostolske vlasti. 

Posle besede patrijarha Irineja, episkop austrijsko-švajcarski Andrej je zahvalio na svakoj podršci koju je imao u svom uzrastanju, stasavanju - braći arhijerejima, sveštenoslužiteljima, sestrinstvu manastira Žiče, bratstvu manastira Kovilja, svima predstavnicima vlasti, ličnostima iz javnog i kulturnog života, blagočestivom narodu...

Ustoličenju Episkopa austrijsko-švajcarskog prisustvovali su: potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, direktor Uprave za odnose sa Crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojević, predstavnici grada Beča, susednih zemalja u regionu, ugledni predstavnici kulturnog i javnog života u Austriji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи