Novo otvoreno pismo hrvatskom premijeru Milanoviću

Narodni poslanik i predsednik koalicije Udruženja izbeglica Miodrag Linta uputio je novo otvoreno pismo hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću u kome izražava protest zbog učestalih neopravdanih kažnjavanja hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji privremeno žive u Srbiji, a u Hrvatsku ulaze vozilima sa srpskim registarskim tablicama.

"Hrvatski carinski službenici na graničnim prelazima već dugi niz godina tretiraju hrvatske državljane srpske nacionalnosti koji privremeno žive u Republici Srbiji (RS), a koji u Republiku Hrvatsku (RH) ulaze upravljajući vozilima srpskih registarskih tablica, da su počinili carinski prekršaj", rekao je Linta podsećajući da je istovremeno, RH puna vozila sa tablicama „New York", „Florida", „California", „Ontario" i slično koje prećutno toleriše hrvatska policija."

Povod za novo pismo je poslednji slučaj novčanog kažnjavanja hrvatskog državljanina Živka Babića iz mesta Mokro Polje, Opština Erevenik, kome je hrvatska policija početkom prošlog meseca na graničnom prelazu Stara Gradiška, prilikom ulaska iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, zaplenila privatno vozilo do izmirenja visoke kazne propisane u iznosu od 4100 evra.

Linta od premijera Milanovića traži da Vlada RH zatraži od nadležnog ministarstva da poništi takva rešenja o carinskom i poreskom prekršaju na koje se poziva i koja dovode do graničnih problema jer se njima ne poštuje Aneks Ce Konvencije o privremenom uvozu za lica
sa prebivalištem u Hrvatskoj i privremenim boravkom u drugoj državi.

U suprotnom, takvi potezi ocenjuju se kao akt svesnog zastrašivanja Srba, hrvatskih državljana, i njihovog odvraćanja da slobodno putuju u svoja prebivališta u RH, zaključuje Linta.

Na kraju pisma stoji da su sa njegovim sadržajem upoznati prvi podpredsednik Vlade RS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво