"Tri boje crvene" u Zrenjaninu

Izložba umetnica Božice Rađenović i Vesne Perunović iz Kanade i Olivere Parlić iz Srbije "Tri boje crvene" otvorena je 28. jula u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu.

Kroz ovaj projekat publika će videti dela ove tri beogradske umetnice koje žive i stvaraju uspešne karijere u različitim delovima sveta, a koje u svom stvaralaštvu na različite načine koriste i razmatraju različite likovne i simboličke kodove crvene boje.

Izložbu je otvorio ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk koji je podsetio da je saradnja ambasade Kanade i grada Zrenjanina počela 2009. godine i da je realizovano nekoliko projekata u oblasti kulture, unapređenja sudstva i rada lokalne samouprave.

"Nadam se da će umetnički projekat ,,Tri boje crvene" predstavljati kontinuitet odlične saradnje srpskih i kanadskih umetnika i želim da zahvalim Savremenoj galeriji i gradu Zrenjaninu što su omogućili da zrenjaninski ljubitelji umetnosti vide ovu izuzetnu i veoma crvenu postavku", rekao je Vaščuk na otvaranju.

Spona između Srbije i Kanade podstakla je organizatore te izložbe da je predstave u tri galerije - Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, Modernoj galeriji u Subotici i Savremenoj galeriji u Zrenjaninu.

Iako se tri autorke predstavljaju u medijima crteža, skulpture u drvetu, objekata ispletenih od vune, instalacija i slično, u njihovom stvaralaštvu je karakteristična upotreba crvene boje koju koriste i tretiraju u svom radu na različite interpretativne načine - od upotrebnog značenja crvenog pigmenta u hromatskom i estetskom kontekstu, koristeći simbolički registar crvene boje, pa sve do rodnog i ideološkog iskustva ove boje.

Kustoskinje Gordana Dobrić, Slavica Popov i Nela Tonković koncipirale su izložbu na kojoj se Božica Rađenović predstavlja serijom crteža „Solution/Mogućnost", čije su konture figura definisane vunenom pređom, a koje su poslužile kao skice za istoimeni performans, i skulpturama rađenim u mekom materijalu.

Na ovoj postavci svoja dela izlaže i multimedijalna umetnica Vesna Perunović, koja, takođe, dolazi iz Kanade. Ona se predstavlja instalacijama i objektima rađenim u kombinovanoj tehnici drvo, metal, crvene niti. Beogradska vajarka Olivera Parlić, profesorka je na FLU u Beogradu, na odseku skulpture.

Projekat je partnerski realizovan sa Likovnom galerijom Kulturnog centra Beograda, Modernom galerijom u Subotici i Savremenom galerijom u Zrenjaninu.

Izložba je otvorena do 8. avgusta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво