Dani dijaspore – otvorena vrata Prijedora

Nevladina organizacija "Nansen dijalog centar" u Prijedoru, već četiri godine zaredom na području te opštine, uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške, organizuje susrete dijaspore iz ovog kraja i lokalnog stanovništva u cilju poboljšanja komunikacije i suživota različitih nacionalnosti, pre svega Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Tradicionalna letnja manifestacija pod nazivom Dani dijaspore - otvorena vrata Prijedora, koju od 2011. godine organizuje Nansen dijalog centar (NDC), regionalni ogranak u Prijedoru, u zapadnom delu Republike Srpske, u saradnji sa mesnim zajednicama tog grada, ove je godine svoje aktivnosti započeo 22. juna i završiće ih, kako je predviđeno, 16. avgusta.

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a glavna koordinatorka NDC u Prijedoru Tijana Timarac kaže da je glavni cilj povezivanje i poboljšanje komunikacije i saradnja između lokalnog stanovništva i dijaspore, kao i jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za rad sa dijasporom.

„Nastojimo da sve te ljude koji izvana dolaze ne prepustimo samima sebi već da ih kroz različite aktivnosti sa lokalnim stanovništvom što više povežemo", ističe Tijana Timarac i dodaje da je važno da se međusobno razmenjuju iskustva, informacije i samim tim doprinosi boljem suživotu na ovim prostorima.

„Dijaspora sa kojom radimo je multietnička, kao i građani Prijedora", kaže Timarčeva uz pojašnjenje da se programi NDC pored aktivnosti sa dijasporom zasnivaju i na poboljšanju međuentitetske i interetničke komunikacije i saradnje sa različitim ciljnim grupama, s tim da se veoma dobro pazi da su zastupljene sve tri nacionalnosti.

Programi susreta su različiti i zasnivaju se na sportskim takmičenjima po mesnim zajednicama, folklornim nastupima, zabavnim programima i drugim kulturnim manifestacijama mahom za mlade, ali se posebna pažnja poklanja, kako je istakla Timarčeva susretima dijaspore i lokalnog stanovništva na raznim konferencijama i okruglim stolovima, pre svega susretima lokalnih privrednika i uspešnih biznismena iz dijaspore.

Inače, NDC u Prijedoru, koji je deo šire mreže ovih organizacija koja ima svoje ogranke širom bivše Jugoslavije, osim Slovenije, sa glavnim sedištem u Lilehameru, u Norveškoj, pri Nacionalnoj akademiji za mir i dijalog, i deluje od 2000. godine, planira da ovakve manifestacije postanu tradicija i da ih postepeno u potpunosti organizaciono preuzmu lokalne samouprave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи