Međunarodna umetnička kolonija u Krčedinu

Sedma međunarodna umetnička kolonija "Krčedin 2014" održaće se u istoimenom sremskom selu, u opština Inđija, od 24. do 27. jula, uz učešće 36 slikara, 16 iz Srbije i 20 iz inostranstva, kao i više od 100 pesnika, pisaca, muzičara, glumaca i drugih umetnika.

Na svečanom otvaranju, predviđenom za 24. jul u Domu porodice Jakšić u Krčedinu, kako su najavili organizatori ove kulturne manifestacije Udruženje Moj Srem iz Krčedina i Agencija Arte iz Beograda, kao i pokrovitelj opština Inđija, očekuje se veliki broj gostiju, među kojima veći broj ambasadora i diplomatskih predstavnika u Srbiji - iz Slovenije, Makedonije, Poljske, Azerbejdžana i Rusije.

Manifestaciju će otvoriti književnica Sanja Domazet, a predviđen je bogat muzički i pozorišni program u kome će nastupiti humorista Dejan Pataković, pevači Slađana Milošević, Ivana Jordan, Zafir Hadžimanov i grupa Alisa, a u narednim danima nastupiće još i mnogi drugi poznati muzički i drugi kulturni stvaraoci.

Visoko ocenjujući značaj ove tradicionalne manifestacije, posebno za opštinu Inđija ali i za celu sremsku regiju, urednik programa i selektor slikarskog saziva Miodrag Jakšić ističe ne samo njenu kulturnu važnost već i da ona ovaj kraj određuje kao prepoznatljivu turističku destinaciju na mapi Srbije.

Jakšić za Program za dijasporu RTS-a kaže da su ovom manifestacijom obuhvaćene mnoge ciljne grupe, a da je jedan od glavnih njenih doprinosa u oblasti kulture jer na redovnim slikarskim kolonijama učestvuju i stvaraju veliki slikari koji iza sebe ostavljaju vredna dela, kao i prezentacija dela poznatih pisaca i drugih stvaralaca.

„Posebno je važno napomenuti da je među učesnicima programa mnogo i naših sunarodnika Srba iz dijaspore i regiona, pripadnika različitih oblasti kulturnog stvaralaštva", rekao je Jakšić.

Osim slikarskih kolonija i susreta pisaca, ove godine su predviđeni i okrugli stolovi i predavanja na različite teme, podseća Jakšić i poručuje da ni ove godine neće izostati tradicionalna priznanja i nagrade - dodela titule Ja Krčedinac i priznanja Njaka krčedinska.

„Svake godine je ova međunarodna umetnička kolonija nešto bogatija. Podsetimo da je počela susretima slikara i pisaca, ali su joj se vremenom priključivali i drugi umetnički stvaraoci, muzičari, glumci, ali i drugi", kaže Jakšić i poručuje da će se taj trend unapređivanja manifestacije nastaviti i u godinama koje su pred nama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво