Noć muzeja u Budimpešti

Ljubitelji umetnosti i kulture su za vikend mogli da uživaju u Noći muzeja u Budimpešti. Među izlagačima su bili i mladi beogradski dizajneri, učenici Beogradske politehnike.

Manifestacija Noć muzeja u Budimpešti je održana je pod sloganom - "Izaberite neku drugu noć za spavanje!"

Među gotovo 500 izložbenih prostora, muzeja i galerija u mađarskoj prestonici, koji su u subotu uveče bili otvoreni za ljubitelje kulture i umetnosti, našao se i Srpski kulturni centar, koji je ugostio mlade beogradske dizajnere Visoke škole strukovnih studija - Beogradska politehnika. 

Studenti druge i treće godine odseka za dizajn predstavili su se izložbom Objects of Desire, a publika je imala priliku da vidi unikatne odevne predmete od kože, obuću, tašne i delove kožne galanterije nastale na vannastavnim projektima u okviru školske radionice.

Predstavljanje mladih beogradskih dizajnera u Srpskom kulturnom centru realizovano je na inicijataivu profesorke za grafički dizajn za Beogradske politehnike, Jelene Drobac. Postavka je jasno predstavljen put od zamisli mladog dizajnera do nastanka dela, od ideje i skice do gotovog proizvoda.

Grupu studenata čiji su radovi izloženi na ovoj izložbi činili su: Aleksandra Ristić, Bojana Drašković, Stefan Donevski, Mladenka Mijušković, Dragana Stanković i Senaid Čuljević, koji su zajedno sa kolegama, koji nisu ovoga puta došli, uradili odevne predmete od kože, suknje, kostime, obuću, tašne, novčanike i ostale delove kožne galanterije.

Sve prisutne, koji su ovu interesantnu izložbu u Noći muzeja u Budimpešti mogli da pogledaju od subote u 18 časova, pa do nedelje u 2 sata iza ponoći, pozdravio je direktor Srpskog kulturnog centra Milan Đurić, a izlužbu je otvorila profesorka na Odseku za dizajn sa Beogradske politehnike Jelena Zdravković.

Izložbi je prisustvovao ambasador Srbije u Mađarskoj gospodin Rade Drobac.

Beogradska politehnika ove godine obeležava 55 godina postojanja, a odeljenje za dizajn proslavlja dvadeseti rođendan.

Beogradski studenti osim velikog talenta i znanja koja stiču, imaju i preduzetnički duh. Mlada dizajnerka Aleksandra Ristić ima svoj brend i zajedno sa ostalim članovima porodice izrađuje cipele.

Senaid Čuljević, momak iz Tutina, želi da nastavi i unapredi porodičnu tradiciju izrade cipela, jer je otac obućar već više decenija. On inspiraciju za svoje unikatne modele muških i ženskih patika i cipela nalazi u prirodi, antičkom dobu, ali i onome što ga okružuje. Tako je na izložbi predstavio unikatne muške čizme sa lepezastim gajtanima inspirisanim Mostom na Adi, za koji Senaid kaže da je simbol grada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије