Stijaković: Srbija u EU je poruka koju šaljemo

Austrijsko–srpsko društvo (ASD) je zvanični partner Pregovaračkog tima Vlade Republike Srbije za pregovore u procesu priključivanja Srbije EU. U intervjuu za Program za dijasporu RTS-a predsednik ASD-a Marko Stijaković govori o svojoj organizaciji, predstojećim aktivnostima, politici...

Dr Marko Stijaković, predsednik Austrijsko srpskog društva (ASD) dao je intervju za Program za dijasporu RTS-a, a povod za razgovor je poziv Pregovaračkog tima za vođenje pregovora sa EU na sveobuhvatnu saradnju u procesu priključivanja Srbije Evropskoj Uniji.

Država Srbija je vašu organizaciju prepoznala kao dobrog partnera u pregovorima o priključivanju Srbije EU. Šta vas je to preporučilo?

Preporučila nas je činjenica što je naše društvo, tačnije ja kao predsednik društva, 2012. aktivno učestvovalo u pripremama i pregovorima sa austrijskim zvaničnicima oko ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom od strane Republike Austrije. Zajedno sa našom ambasadom i tadašnjim ambasadorom Milovanom Božinovićem, uspeo sam da uverim naše austrijske prijatelje da austrijska ratifikacija treba da bude pozitivan signal ostalim zemljama članicama EU - i ujedno jasna poruka podrške i građanima Srbije.

Na poziv predsednice austrijskog Parlamenta, Barbare Pramer, pored našeg ambasadora, bio sam počasni gost na raspravi i glasanju SSP sa Srbijom u austrijskom Parlamentu, što je za mene bila velika čast.

U maju 2012. se, zahvaljujući našem društvu, prvi put srpska zastava zavijorila u predstavništvu EU Parlamenta u Beču. Povod je bila panel diskusija koju je ASD organizovalo sa temom Mi smo Kandidat: Srbija na putu u EU. Iako u to vreme Srbija nije formalno imala status kandidata, naziv diskusije je bio u znaku našeg cilja i poruke koju smo želeli da pošaljemo austrijskim evropskim parlamentarcima.

Posle formiranja tima za pregovore sa EU od strane Vlade Republike Srbije, stupili smo u kontakt sa pregovaračkim timom i predložili nastavak saradnje, koja je rado prihvaćena.

Na čemu ste trenutno angažovani?

Pripremaju se izbori za Evropski parlament (u maju), tako da u prvom polugodištu 2014. neće biti prostora za direktne aktivnosti. ASD planira da na jesen organizuje panel diskusiju u predstavništvu Evropskog parlamenta u Beču na kojoj bi trebalo da učestvuju austrijski parlamentarci svih stranaka, a glavni pregovarač Srbije, Tanja Miščević trebalo bi da upozna austrijsku i srpsku javnost sa statusom i izazovima naših pregovora.

Preporučićemo da pozove i srpsku dijasporu na saradnju jer je poznato da u Austriji živi više od 300 000 Srba. Tu priliku ćemo aktivno iskoristiti za promovisanje naših napora na putu ka EU i za umrežavanje našeg civilnog drštva sa austrijskim EU parlamentarcima.

Aktivno ste se bavili politikom u okviru Socijaldemokratske partije Austrije....Šta je bilo presudno da to ostavite iza sebe i posvetite se Austrijsko srpskom društvu?

Da, bio sam oko 10 godina u Socijaldemokratskoj partiji i danas mogu da kažem da sam bio jedan od najuspešnijih Srba na austrijskoj političkoj sceni. Bio sam nosilac brojnih funkcija, od odbornika u Privrednoj komori (PK) grada Beča, odbornika u saveznoj PK, preko članstva u UO Privrednog instituta (WIFI Wien) pa do prvog delegata koji je srpskog porekla u Privrednom parlamentu. Bio sam vođen idejom da mogu nešto da promenim, pa sam se 2010. kandidovao za odbornika u Pokrajinskoj skupštini grada Beča. Imao sam široku podršku stranke i dobru kampanju, ali ipak nisam uspeo da osvojim dovoljno glasova za odborničko mesto. Morao sam da se suočim sa činjenicom da sam najmanje glasova dobio od svoje, srpske zajednice. Iako je rezultat bio prihvatljiv (dobio sam više glasova nego neki odbornici!) izostalo je pojašnjenje stranke. Indirektno mi je dato do znanja da sam kao stranac dostigao maksimum u politici i, da bez obzira kako budem radio, neću dobiti fer šansu da se dokažem u daljem političkom radu. Tako sam krajem 2012. dao ostavku na sve svoje stranačke funkcije.

Kandidaturu za predsednika ASD-a sam prihvatio posle trećeg poziva. Shvatio sam da je za mene, a i za moj narod najbolje da radim sa svim strankama i svim zvaničnicima Austrije i Srbije kao predsednik jedne NVO, nego da ostanem u stranci u kojoj nemam perspektive. Tako sam u januaru 2011. na Generalnoj skupštini ASD izabran za predsednika tog društva.

Gde vidite najveći potencijal za saradnju između Austrije i Srbije?

Najveći potencijal vidim u privrednoj saradnji. Austrija je danas sa 2,6 milijardi eura najveći strani investor u Srbiji i samo zbog toga ima veliki interes da Srbija postane članica EU. Neiskorišćeni potencijal vidim i u malom i srednjem preduzetništvu. Samo u Beču ima oko 2000 građevinskih preduzeća, oko 2000 kafana i oko 2500 kafića - i oko 5000 manjih preduzeća čiji su vlasnici poreklom iz Srbije. Kada bi se samo jedan deo tih preduzetnika stimulisao da ulaže u Srbiju, Srbija bi se preporodila.

Od nedavno je ASD član PaN-a (Partner svih nacija)? Šta vam donosi to članstvo?

ASD nije od nedavno član, ta vest je pogrešno preneta od strane nekih medija. ASD je od postanka, dakle od 1999. bilo član PaN-a.

Članstvo u PaN-u se može uporediti sa srpskim članstvom u EU. Kao prvo, deo smo bilateralne zajednice od 115 društava, a drugo, kao članovi PaN-a možemo da sarađujemo sa svim institucijama Austrije i podnosimo razne zahteve (na bilateralnom nivou) kod svih zvaničnika Austrije. Mnoge austrijske institucije koriste naše članove kao savetnike, oko pitanja multikulturnog razumevenja sa Srbima i Srbijom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво