Pomoć iz Austrije na putu ka EU

Pregovarački tim Vlade Republike Srbije za vođenje pregovora sa Evrpskom unijom pozvao je Austrijsko-srpsko društvo (ASD) na sveobuhvatnu saradnju u procesu pregovora o članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji.

Nakon odluke Evropskog saveta o otvaranju pregovora o članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji, Pregovarački tim Vlade Republike Srbije za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji obratio se Austrijsko-srpskom društvu sa idejom o sveobuhvatnoj saradnji u procesu pregovora o članstvu Republike Srbije u EU.

Saradnja bi podrazumevala komunikaciju sa srpskom dijasporom u Austriji i austrijskim zvaničnicima, organizaciju panel diskusija i drugih stručnih skupova, kao i medijsku promociju i podršku aktivnostima Vlade Republike Srbije u procesu pristupnih pregovora, kaže se u dopisu Pregovaračkog tima Vlade Republike Srbije.

Predsednik Austrijsko-srpskog društva, dr Marko Stijaković, kaže da je poziv Vlade Srbije došao kao rezultat uspešnog dugogodišnjeg rada i saradnje.

"Želim da iskoristim ovu priliku da se zahvalim svim našim članovima i da pozovem sve one koji žele da nas podrže u ovom važnom radu da nam se pridruže" kaže dr Stijaković.

"Samo složna srpska zajednica može da pomogne Srbiji na ovom važnom putu Srbije u Evropsku uniju. Pozivam ovom prilikom još jednom, sve predstavnike naših društava, klubova i organizacija u Austriji na saradnju. Vlada Republike Srbije je u nama prepoznala pouzdanog i stručnog partnera koji može da doprinese procesu pridruživanja Srbije u EU" ističe dr Marko Stijaković.

Zamenik predsednika Austrijsko-srpskog društva, prof. dr Vofgang Rorbah naglašava da je poziv na sardnju od strane Vlade Republike Srbije „pravi potez u pravo vreme".

Ako pregovarački tim Vlade Republike Srbije postavi teme pregovora na široku osnovu, ako nastavi da uključuje civilno društvo i stručnjake koji već žive u Evropi, ishodi pregovora moraju biti uspešni za Srbiju, zaključio je Rorbah.

"Uveren sam da zajedno možemo značajno da doprinesemo procesu pridruživanja, uveren sam da na taj način možemo da pokažemo da je austrijska zajednica složna i da podržava napore Vlade Republike Srbije na putu ka Evropskoj uniji" naglašava generalni sekretar Austrijsko-srpskog društva, Nikola Nešković.

Predsedništvo Austrijsko-srpskog društva poziva sve zainteresovane za saradnju da za kontakt koriste sajt oesg.or.at.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 04. jan 2014, 11:30) - Maximus [neregistrovani]

Istina je spora ali...

Polako, ali sigurno, dolazi do prepoznavanja kavliteta i obrazovanja naseg kadra u Austriji. Dosta je bilo vise tkzv. lidera klubova, i udruzenja (sa zavrsenom osnovnom skolom i traktorkim kursom) kojih ima samo na papiru i koji sluze da kafanski ratnici njima lece svoje komplexe. Vreme je da Srbija i Austrija zajednicki stanu iza pravih i obrazovanih ljudi, koji zaista predstavljaju zemlju u najboljem svetlu, a ne pojedinaca koji se lazno predstavljaju kao neka glavna organizacija kojoj toboz svi pripadaju. Te pojedince treba zestoko sankcionisati (i sa Srpske i sa Austrijske strane) zbog laznog predstavljanja i zastupanja Srpske (ne)kulture Austrijskim fondovima i izvlacenje novaca i prostorija koji bi inace svima bio ravnomerno raspodeljen.

(subota, 04. jan 2014, 10:16) - Momcilo [neregistrovani]

Cestitka

Konacno da neko od autoriteta i ugleda stane na celo srpske dijaspore u Austriji i pokrene nesto korisno, ne samo za srpsku dijasporu i drzavu Srbiju nego i za interes citave srpske nacije... Cestitke Dr. Marku Stijakovicu...