Posle bala, platforma za jači glas

Austrijsko-srpsko društvo uspešno je okončalo tekuću godinu, uz brojne novine koje će doprineti daljem širenju partnerstva ove organizacije i ujedinjenju srpske dijaspore u Austriji.

Austrijsko-srpsko društvo (ASD) završilo je pripreme za sedamnaesti Svetosavski bal koji će se 24. januara 2014. održati u Parkhotel Schoenbrunn u Beču. Bal će otvoriti članovi SKUD Karađorđe iz Beča, pod rukovodstvom Sanje Jovanović. Odeveni u bele haljine i tamna odela, plesaće uz Srpski kvadril Johana Štrausa Mlađeg, u izvođenju pijanistkinje Jovane Misaljević, piše u saopštenju ASD-a.

ASD i agencija Irene Marković potpisali su nedavno sporazum o saradnji, koji ima za cilj međusobnu podršku u zajedničkim projektima, da pospeši aktivnosti dve organizacije i doprinese boljem imidžu srpske zajednice u Austriji.

„Naša vizija za 2014. je osnivanje jedne „srpske savetodavne platforme" u kojoj su sve srpske organizacije u Austriji zastupljene, koja će biti osnovana na savremenim demokratskim principima, u kojoj je svaki glas ravnopravan i u kojem će većina članstva odlučivati o poziciji i budućnosti Srba u Austriji.

Potpisivganje sporazuma o saradnji sa Irenom Marković je za ASD deo naše strategije i važan korak za dalje širenje naše partnerske mreže. ASD na taj način nastavlja širenje članstva-partnerstva i pokazuje na delu da Srbi i te kako mogu da budu složni. Podsećam da ASD danas ima iste sporazume sa Srpskim kulturnim forumom, teniskim sportskim društvom AS, organizacijom srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) i od sada i sa agencijom Irena Marković", istakao je Marko Stijaković, predsednik ASD.

Oliver Nastasijević kaže da je ova organizacija sredinom godine osnovala i Savet ASD-a, čiji je on direktor. U Savetu su četiri istaknuta člana srpske zajednice u Austriji-Darinka Hrnjez (Tim Štronah), Konstantin Dobrilović (Hrišćansko slobodarska platforma, CFP) i Aleksandar Dimi (Socijaldemokratsko udruženje privrednika, SWV).

Cilj Saveta ASD je da omogući direktno povezivanje ASD sa svim relevantnim istitucijama Austrije.

Predsednik ASD dr Marko Stijaković i predsednik SKF Dragan Mišković organizovali su sastanak na kome je učestvovalo 8 srpskih organizacija u Austriji. Glavna tema je bila saradnja, zajedničko nastupanje i teme koje su direktno vezane za poziciju i položaj Srba u Austriji.

Posle višesatne diskusije konkretizovani su predlozi za zajedničko nastupanje i saradnju, te je dogovoreno da se razgovori nastave u februaru. Na skupu je bila i predstavnica ambasade Republike Srbije u Republici Austriji, Itana Pavićević-Jeremić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво