"Kir Janja" u Akcent teatru

Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu "Kir Janja" u režiji Egona Savina, biće izvedena 15. decembra u Akcent teatru u Beču.

Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu Kir Janja u režiji Egona Savina, biće izvedena 15. decembra u Akcent teatru u Beču, najavilo je to pozorište.

U naslovnoj ulozi nastupa Predrag Ejdus, a u komediji Jovana Sterije Popovića glume i Nada Blam, Milena Đorđević, Lepomir Ivković, Milenko Pavlov, Srboljub Milin i Jovo Bosnić.

Predstava Kir Janja premijerno je izvedena 25. decembra 1992. godine, kada je bila proglašena za najznačajnije ostvarenje u kulturi, a u međuvremenu dobila je niz značajnih nagrada, među kojima tri Sterijine nagrade, kao i glumačka priznanja.

Tokom više od decenije izvođenja, predstavu Kir Janja videlo je više od 70.000 gledalaca, na scenama u Srbiji, kao i u Banjoj Luci, Skoplju, Kumanovu, Čikagu.

Tokom sto trideset sedam godina duge istorije Narodnog pozorišta igrano je osamnaest Sterijinih tekstova, i nekoliko tekstova o Steriji. Tokom prve tri decenije dvadesetog veka svake godine je proslavljan njegov rođendan, prikazivanjem Sterijine večeri koja je podrazumevala igranje jednog ili više naslova starog majstora. Među poslednjim Sterijinim nagradama koje je Narodno pozorište dobilo, posebnim sjajem sijaju one dobijene za Kir Janju 1993. i Pokondirenu tikvu 1998, saznajemo sa sajta Narodnog pozorišta. 

Gostovanje predstave Kir Janja u Beču organizuje Klub srpskih iseljenika u Austriji, dodaje se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar