Srpske nošnje - motiv za najmlađe umetnike

Srpsko kulturno društvo Štajerska zajednica iz Maribora, na poziv Branke Kubeš, predsednice Srpskog udruženja "Sveti Sava" organizuje izložbu nagrađenih radova dece iz Srbije na temu - Narodne nošnje i kola mog naroda.

Srpsko kulturno društvo Štajerska zajednica iz Maribora, na poziv Branke Kubeš, predsednice Srpskog udruženja Sveti Sava organizuje u Pragu u okviru manifestacije Šesti dani srpske kulture izložbu nagrađenih radova dece iz Srbije na međunarodnim konkursima revije Likovni svet na temu - Narodne nošnje i kola mog naroda.

Otvaranje izložbe je 28. novembra u Srpskom kulturnom centru u Pragu, a autor izložbe je Mihailo Lišanin, vlasnik revije Likovni svet iz Celja, osnivač međunarodnog konkursa za likovne radove mladih autora.

Izložba u Pragu je deo kolekcije nagrađenih likovnih radova dece iz Srbije na međunarodnim konkursima revije Likovni svet iz Celja, predstavlja srpske narodne nošnje i kola.

Delovi izložbe su izlagani u Beogradu, Parizu, Moskvi, Ankari, Teheranu, Seulu, Hong Kongu, Minhenu i na još 150 izložbi u 30 država.

Od 1993. godine je preko međunarodnog konkursa za likovne radove mladih realizovano više od 300 međunarodnih projekata.

Osnivač međunarodnog konkursa Mihailo Lišanin, postavljanjem izložbi u državama gde žive Srbi, želi da na taj način približi istoriju i umetnost Srba drugim narodima. Na konkursima koje je on organizovao do sada je učestvovalo 125000 mladih iz 105 zemalja.

Likovni svet je jedina revija u Sloveniji koja se bavi međunarodnim konkursima za mlade, kao i izložbama slika, skulptura, grafika i fotografija akademski obrazovanih autora.

broj komentara 0 pošalji komentar