petak, 19. dec 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Naslovna > RTS > Dijaspora > Vesti > Srpske nošnje - motiv za najmlađe umetnike

utorak, 26. nov 2013, 12:31 -> 14:12

Srpske nošnje - motiv za najmlađe umetnike

Rade Bakračević, Štajerske novice

Srpsko kulturno društvo Štajerska zajednica iz Maribora, na poziv Branke Kubeš, predsednice Srpskog udruženja "Sveti Sava" organizuje izložbu nagrađenih radova dece iz Srbije na temu - Narodne nošnje i kola mog naroda.

Srpsko kulturno društvo Štajerska zajednica iz Maribora, na poziv Branke Kubeš, predsednice Srpskog udruženja Sveti Sava organizuje u Pragu u okviru manifestacije Šesti dani srpske kulture izložbu nagrađenih radova dece iz Srbije na međunarodnim konkursima revije Likovni svet na temu - Narodne nošnje i kola mog naroda.

Rade Bakračević i Mihailo Lišanin.jpg
Rade Bakračević i Mihailo Lišanin

Otvaranje izložbe je 28. novembra u Srpskom kulturnom centru u Pragu, a autor izložbe je Mihailo Lišanin, vlasnik revije Likovni svet iz Celja, osnivač međunarodnog konkursa za likovne radove mladih autora.

Izložba u Pragu je deo kolekcije nagrađenih likovnih radova dece iz Srbije na međunarodnim konkursima revije Likovni svet iz Celja, predstavlja srpske narodne nošnje i kola.

Delovi izložbe su izlagani u Beogradu, Parizu, Moskvi, Ankari, Teheranu, Seulu, Hong Kongu, Minhenu i na još 150 izložbi u 30 država.

Od 1993. godine je preko međunarodnog konkursa za likovne radove mladih realizovano više od 300 međunarodnih projekata.

Osnivač međunarodnog konkursa Mihailo Lišanin, postavljanjem izložbi u državama gde žive Srbi, želi da na taj način približi istoriju i umetnost Srba drugim narodima. Na konkursima koje je on organizovao do sada je učestvovalo 125000 mladih iz 105 zemalja.

Likovni svet je jedina revija u Sloveniji koja se bavi međunarodnim konkursima za mlade, kao i izložbama slika, skulptura, grafika i fotografija akademski obrazovanih autora.

1
komentari broj komentara 0 | cwpošalji komentar
1
1