Sa Srbima iz Hrvatske

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković prisustvovala je 8. novembra zajedničkom skupu predstavnika organizacija Srba u Hrvatskoj. Razgovaralo se o unapređenju saradnje sa srpskim organizacijama iz Hrvatske i zajedničkom rešavanju pitanja Srba u Hrvatskoj.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković prisustvovala je 8. novembra zajedničkom skupu predstavnika organizacija Srba u Hrvatskoj, koji je održan u prostorijama Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu.

Glavna tema sastanka bila je unapređenje saradnje srpskih organizacija iz Hrvatske u cilju jedinstvenog delovanja po pitanju aktuelnih događaja u Hrvatskoj, međusobne saradnje i zajedničkog rada na rešavanju pitanja Srba u Hrvatskoj.

"Očekujem da će Ministarstvo uprave Hratske doneti odluku o neusaglašenosti izmene Statuta grada Vukovara sa Ustavom Hrvatske, odnosno sa zagarantovanim ustavnim pravom srpske nacionalne manjine. Nadamo da će Hrvatski državni organi u tom slučaju ispravno postupiti", rekla je Drašković.

Ona je istakla da delovanje Srba treba da bude usmereno i na rešavanje drugih pokrenutih pitanja, kao što su vraćanje oduzetih stanarskih prava, pokretne i nepokretne imovine ili isplate neisplaćenih penzija.

"Pitanje ekonomske obnove ratom zahvaćenih područja uključuje problem nezaposlenosti, kao jedne od najvećih prepreka održivom povratku i punoj reintegraciji povratnika srpske nacionalnosti", kazala je Drašković.

Skupu u Zagrebu su prisustvovali i predstavnici Narodne skupštine Srbije, Srpske pravoslavne crkve, Ambasade Srbije u Hrvatskoj, kao i predstavnici srpskih političkih stranaka i organizacija u Hrvatskoj.

Srpsko narodno vijeće održalo je u Zagrebu, 9. novembra, Drugu veliku skupštinu, kojoj je prisustvovala i Slavka Drašković. Došlo je više od 1.700 srpskih poslanika i odbornika iz cele Hrvatske. Izneli su svoje viđenje položaja Srba, problema ostalih iz doba rata i mogućih rešenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи