Kolekcija istorijskih ćiriličnih novina

U Beogradu je održan međunarodni bibliotečki skup sa više od 60 predstavnika nacionalnih i univerzitetskih biblioteka evropskih zemalja - jedan od najvećih do sada održanih u Srbiji. Tim povodom Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" je učinila dostupnim za široku evropsku javnost 400.000 stranica ćiriličnih novina iz Srbije.

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" po prvi put čini dostupnim širokoj evropskoj javnosti 400.000 stranica ćiriličnih novina iz Srbije.

Pod okriljem velikog projekta Evropske komisije "Europeana Newspapers" (Novine Europeane) u Beogradu se održava međunarodni bibliotečki skup na kome će međunarodnoj javnosti biti predstavljena jedna od najznačajnijih kolekcija istorijskih novina iz perioda pre 1945. godine.

Ova vredna zbirka koja na najbolji način ilustruje kulturno i naučno nasleđe Srbije biće dostupna putem centralnog portala digitalnih kolekcija Evrope - "Europeana".

Istovremeno će ovo biti i prvi put da se na Internetu nađe jedan veliki korpus ćiriličnih tekstova, što otvara brojne mogućnosti za istraživače srpskog jezika i pisma.

Beograd je domaćin za više od 60 uglednih gostiju iz sveta bibliotekarstva koji dolaze iz nacionalnih i univerzitetskih biblioteka evropskih zemalja.

Skup treba da doprinese definisanju najbolje prakse za sve buduće projekte digitalizacije novinskih sadržaja u Evropi.

U okviru skupa je organizovana i poseta Muzeju Nikole Tesle gde će biti predstavljeni rezultati projekta izrade elektronske bibliografije Nikole Tesle, a posebno digitalizacije i obrade članaka iz njegovog ličnog pres klipinga.

To je izuzetno značajan izvor za proučavanje života i rada velikog naučnika i prvi rezultati obrade će biti dostupni javnosti do kraja godine na sajtu muzeja.

Muzej je već obradio i članke dostupne na sajtu "Chronicling America", gde su javno dostupne digitalizovane novine iz Sjedinjenih Američkih Država.

U ličnom pres klipingu Nikole Tesle postoje članci iz evropskih novina s kraja 19. i početka 20. veka, ali da bi se postigla sveobuhvatnost izvora, svakako je važno da se preko projekta "Europeana Newspapers" dođe do članaka u kojima se pominje poznati naučnik.

Na taj način bi i ovaj deo bibliografije projekta Muzeja Nikole Tesle, pod nazivom "Teslapedija", bio značajno obogaćen. Projekat je zamišljen kao internacionalna, najobuhvatnija i interaktivna bibliografska baza podataka.  

broj komentara 0 pošalji komentar