Savindan u Americi

Školska slava Sveti Sava proslavljena je svečano u srpskim zajednicama širom Amerike i Kanade. Glavna proslava je održana u sali manastira Nova Gračanica u Čikagu, u centru novogračaničke srednjozapadne američke eparhije.

Povodom Savindana u sali manastira Nova Gračanica u Čikagu organizovan je svečani ručak kom je prisustovalo više stotina ljudi. Bila je to i ovoga puta kulminacija višenedeljnih priprema i proba u kojima su učestvovala deca ali i njihovi roditelji zahvaljujući čijem trudu je ova manifestacija i bila tako uspešna.

Program je počeo uz himnu "Bože pravde " i pesmu o Svetom Savi. Svečanost je nastavljena uz dečije recitacije, pevanje i folklorne igre najmlađih članova ali i onih koji su pred završetkom srednje škole.

"Velika grupa ima igre sa Kosova, igre iz Bosilegradskog krajišta, sada trenutno učimo igre iz okoline Pčinja, a imamo i igre iz Srbije i Mačve" predstavila je repertoar KUD-a „Gračanica" iz Čikaga, Dragana Zdrale, koreograf.

Proslavi u sali manastira Nova Gračanica prisustvovala je i delegacija iz Pariza, iz tamošnje crkve Sveti Sava, predvođena Stanom Bilbijom, predsednicom Svesrpske zajednice Francuske.

"Prošle godine smo bili na Svetosavskom balu kod braće Srba u Beču, pozvalo nas je Kulturno društvo Srba iz Beča. Tada smo doneli odluku da ove godine dođemo u Čikago. Dogovor je ispunjen" kaže Stana Bilbija.

Opširniji izveštaj o proslavi slave Sveti Sava u Americi ali i ostale aktuelnosti iz srpske dijaspore, pogledajte u okviru "Srpske razglednice iz Amerike" u subotu, 2. februara, od 21 sat, na Satelitskom programu RTS-a.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво