Novi ambasador Srbije u Rusiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić imenovao je istoričara Slavenka Terzića za novog ambasadora Srbije u Rusiji. Sa dužnosti je opozvan ambasador Srbije u Austriji Milovan Božinović koji je na to mesto postavljen krajem 2009.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić imenovao je istoričara Slavenka Terzića za novog ambasadora Srbije u Rusiji, objavljeno je u novom Službenom glasniku.

Slavenko Terzić (1949.) je srpski istoričar i naučni savetnik Istorijskog instituta SANU.

Osnovnu školu završio u mestu rođenja, Pandurici, a gimnaziju u Goraždu i Pljevljima. Studije istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu završio 1972. godine. Radio kao profesor istorije u Alibunaru i Kovačici. U Istorijskom institutu SANU radi od 1974. godine. Magistrirao je 1976. sa temom Srbija i Grčka od 1878. do 1897. godine. Doktorirao je 1990. sa tezom Srbija i Grčka u drugoj polovini XIX veka (1856 - 1903).

Od 1987. do 2002. bio je direktor Istorijskog instituta SANU. Bio je predsednik Srpske književne zadruge od 2001. do 2005. godine. Član je više odbora Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i upravnog odbora Istorijskog instituta SANU.

Senator je Republike Srpske.

Bavi se istraživanjem istorije srpskog naroda u 19. veku, istorije Balkana i velikih sila. Objavio je 2012. knjigu „Stara Srbija (19. i 20. vek)".

Na mestu ambasadora u Moskvi naslediće Jelicu Kurjak koja je na toj dužnosti bila od 2008. a opozvana je 24. oktobra ove godine.

Ukazom predsednika Srbije sa dužnosti je opozvan ambasador Srbije u Austriji Milovan Božinović koji je na to mesto postavljen krajem 2009. Božinović je profesionalni diplomata, a pre odlaska u Beč bio je pomoćnik ministra spoljnih poslova i ambasador u Nemačkoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво