Vreme je za izvoz ideja

Idejni tvorci i autori projekta "InterAktivni bukvar" Vladimir Koprić i Marko Marinković iz Beograda predstavljali su Srbiju na Pionirs Festival-u u Beču. Projekat je izazvao veliko interesovanje institucija i firmi zbog njegove široke primenljivosti. Značajno mesto može imati i u nastavi u dopunskim školama u dijaspori.

Idejni tvorci i autori projekta InterAktivni bukvar Vladimir Koprić i Marko Marinković iz Beograda, predstavljali su Srbiju na velikom međunarodnom događaju Pionirs Festival u Beču, gde su prezentovali svoj projekat koji je već izazvao veliko interesovanje učesnika.

Tim InterAktivnog bukvara, koji sačinjavaju Vladimir Koprić, Marko Marinković i Goran Dimitrov iz Beograda, imali su u Beču značajne i uspešne susrete na kojima su predstavili svoj projekat.

Koprić, Marinković i Dimitrov primljeni su u Skupštini grada Beča, u predstavništvu Privredne komore Srbije, kao i u Srpskom kulturnom i prosvetnom društvu Prosvjeta.

Goste iz Beograda primila je Vera Vidović, direktorka predstavništva Privredne komore Srbije u Beču kojoj je predstavljen ovaj projekat.

Ona je ocenila da je veoma dobro što se kroz mlade ljude i pronalazaštvo menja struktura izvoza, te se umesto sirovina za proizvodnju polako počinje sa izvozom ideja i pronalazaka.

"InterAktivni bukvar nije samo priča za srpski jezik, već je praktično primenljiva koncepcija koja se može upotrebljavati i za druge jezike i zemlje", rekla je Vidovićeva.

Na sastanku sa profesorom Srđanom Mijalkovićem, predsednikom Prosvjete, dogovoren je dalji oblik saradnje i razvoja Interaktivnog bukvara na teritoriji Austrije.

Tokom susreta sa Anicom Mackom Dojder, poslanicom Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u bečkom parlamentu, dogovoren je dalji tok implementacije projekta InterAktivni bukvar na teritoriji Austrije za nemački jezik.

Organizatori Pionirs festivala izabrali su 30 firmi od ukupno 850 prijavljenih učesnika koje će predstaviti svoj pronalazak. Među izabranima našao se i tim iz Beograda, što takođe svedoči o velikom interesovanju za ovu inovaciju.

Prema rečima Koprića, 12 firmi koje takođe učestvuju na ovom događaju već su pokazale interesovanje za ovim projektom.

Pionirs Festival je održan u Beču od 29. do 31. oktobra, a bio je posvećen mladim evropskim preduzetnicima, inovatorima i pronalazačima.

Projekat InterAktivni bukvar namenjen je predškolskom uzrastu i đacima u osnovnim školama i predstavlja kvantni skok u obrazovanju za 21. vek.

Sistem se zasniva na interaktivnosti i intenzivnom korišćenju multimedijalnih sadržaja čime se deci omogućava efikasniji način usvajanja novih znanja, korišćenjem uređaja osetljivih na dodir, kao što su tablet računari i mobilni telefoni.

Metodologija ovakvog, najsavremenijeg, prenošenja školskog gradiva razvijana je u saradnji sa pedagozima, vaspitačima i katedrom za srpski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu.

InterAktivni bukvar značajno mesto može da ima i u dijaspori među mnogobrojnom decom koja potiču sa bivših jugoslovenskih prostora, a maternji jezik izučavaju na dopunskoj nastavi u zemljama gde sada odrastaju.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво