Pobednički ćilim doleteo iz Sibira

Ćilim sa poznatom šarom "Gugutke na direci" je na Međunarodnom festivalu zanata "Jugra 2012", koji je održan u Sibiru, osvojio prvu nagradu. Obostrano jednake šare su oduševile rusku publiku kojoj je ćilim najvećim bio nepoznat.

Pirotski ćilim koji je pobedio na Međunarodnom festivalu zanata u Sibiru, izazvao je veliko interesovanje u Rusiji, a posetiocima su posebno interesantne šare koje su iste sa obe strane tog tradicionalnog pirotskog proizvoda.

"Rusija i rusko tržište uopšte nisu poznavali naš ćilim. Mnogi su ga videli prvi put i bilo im je neverovatno da ima potpuno dva ista lica. Zadivila ih je tankoća, gustina i figure šara. Oduševljeni su ovim našim narodnim proizvodom koji ima visoku zanatsku i umetničku vrednost", rekla je agenciji Beta direktorka Zanatske zadruge "Damsko srce" iz Pirota Slavica Ćirić.

Ćilim sa poznatom šarom "Gugutke na direci" je na Međunarodnom festivalu zanata "Jugra 2012", koji je održan nedavno u Sibiru, u konkurenciji narodnih, zanatskih i umetničkih proizvoda iz 46 regiona i zemalja osvojio prvu nagradu.

"Za taj, ali i sve ostale primerke dobili smo velike pohvale", kazala je Ćirić i istakla da je posle više decenija pirotski ćilim dobio veliko priznanje na jednom značajnom međunarodnom festivalu.

Delegaciju Srbije su predvodili viši kustos Etnografskog muzeja u Beogradu Irena Gvozdenović, direktorka Zanatske zadruge "Damsko srce" i akademski slikar-grafičar i ikonopisac Vladimir Cvetković.

Cvetković je osvojio prvo mesto u "masters klas" radionici za slikanje na drvetu i metalu.
Međunarodni festival zanatstva održava se svake druge godine u gradu Hanti-Mansijsk, u Sibiru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво