Provera i upis u birački spisak

Birači na predstojećim izborima će glasati po mestu boravišta, a ne prema mestu prebivališta, precizirao je Milan Marković, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Građanima Srbije u dijaspori koji nameravaju da glasaju savetuje se da prethodno provere da li se nalaze na biračkom spisku.

Milan Marković, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu predstavljajući jedinstveni birački spisak precizirao je da će birači na predstojećim izborima moći da glasaju po mestu boravišta, a ne prema mestu prebivališta.

Za predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji, koji su zakazani za 6. maj, građani će moći na tri načina da provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak - slanjem SMS poruke, proverom u lokalnoj samoupravi ili opštini ili preko internet sajta Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zakon o biračkom spisku predvideo je da se uvid u birački spisak može obaviti na internet stranici Ministarstva unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana.

Drugi način je slanje SMS poruke sa jedinstvenim matičnim brojem građana. Građani informacije da li su upisani u birački spisak i na kojem biračkom mestu mogu da glasaju mogu da dobiju slanjem poruke na broj 2202 sa sadržajem: izbori (razmak) vaš jedinstveni matični broj, npr. izbori 12345678910.

Slanjem tog SMS-a, građani upisani u jedinstveni birački spisak, dobijaju povratni SMS sa informacijom o nazivu i adresi biračkog mesta na kojoj su raspoređeni na osnovu njihovog prebivališta. Takođe, sa jednog broja mobilnog telefona moguće je poslati ukupno četiri SMS-a radi provere upisa u jedinstveni birački spisak.

Građani će moći da provere da li su upisani u jedinstven birački spisak i odlaskom u sedište lokalne samouprave ili u opštinu. Potrebno je da ponesu ličnu kartu na uvid, radi identifikacije.

Građanima neće biti omogućeno da imaju uvid u ceo birački spisak.

Jedinstveni birački spisak, kao elektronska baza podataka, prvi put od uvođenja višestranačja u Srbiji koristiće se na izborima 6. maja.

U diplomatskim predstavništvima do polovine aprila građani u dijaspori mogu da se upišu u birački spisak, ili da provere da li su već u evidenciji birača. Više informacija o potrebnim dokumentima ili proceduri potražite u diplomatskim predstavništvima Srbije u inostranstvu.

Od 51.200 upisanih građana iz dijaspore svoj glas je na prošlim izborima dalo tek 18000. Naša dijaspora slab odziv pravda komplikovanom procedurom, daljinom, ali i slabim interesovanjem matice da ih uključi u izborni proces.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара