ponedeljak, 22. dec 2014. | Изаберите писмо: Ћирилица 

Насловна > RTS > Dijaspora > Vesti > Provera i upis u birački spisak

četvrtak, 22. mar 2012, 12:17 -> 14:46

Provera i upis u birački spisak

Birači na predstojećim izborima će glasati po mestu boravišta, a ne prema mestu prebivališta, precizirao je Milan Marković, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Građanima Srbije u dijaspori koji nameravaju da glasaju savetuje se da prethodno provere da li se nalaze na biračkom spisku.

Milan Marković, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu predstavljajući jedinstveni birački spisak precizirao je da će birači na predstojećim izborima moći da glasaju po mestu boravišta, a ne prema mestu prebivališta.

IZBORI250.jpg

Za predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji, koji su zakazani za 6. maj, građani će moći na tri načina da provere da li su upisani u jedinstveni birački spisak - slanjem SMS poruke, proverom u lokalnoj samoupravi ili opštini ili preko internet sajta Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zakon o biračkom spisku predvideo je da se uvid u birački spisak može obaviti na internet stranici Ministarstva unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana.

Drugi način je slanje SMS poruke sa jedinstvenim matičnim brojem građana. Građani informacije da li su upisani u birački spisak i na kojem biračkom mestu mogu da glasaju mogu da dobiju slanjem poruke na broj 2202 sa sadržajem: izbori (razmak) vaš jedinstveni matični broj, npr. izbori 12345678910.

Obaveštenje ambasade Srbije u Norveškoj
Svi državljani Srbije koji borave u Norveškoj treba da ambasadi RS u Oslu dostave popunjen zahtev za upis u birački spisak da će glasati u inostranstvu, zatim kopiju jednog dokumenta (lične karte ili pasoša) na kome figurira njihov JMBG kao i kopiju boravišne dozvole u Norveškoj na kome stoji njihova sadašnja adresa (bostedsattest). Na veb sajtu ambasade R. Srbije u Norvšekoj nalazi se više informacija o proceduri upisa u birački spisak kao i kontakt telefoni i adresa za slanje zahteva.

Slanjem tog SMS-a, građani upisani u jedinstveni birački spisak, dobijaju povratni SMS sa informacijom o nazivu i adresi biračkog mesta na kojoj su raspoređeni na osnovu njihovog prebivališta. Takođe, sa jednog broja mobilnog telefona moguće je poslati ukupno četiri SMS-a radi provere upisa u jedinstveni birački spisak.

Građani će moći da provere da li su upisani u jedinstven birački spisak i odlaskom u sedište lokalne samouprave ili u opštinu. Potrebno je da ponesu ličnu kartu na uvid, radi identifikacije.

Građanima neće biti omogućeno da imaju uvid u ceo birački spisak.

Jedinstveni birački spisak, kao elektronska baza podataka, prvi put od uvođenja višestranačja u Srbiji koristiće se na izborima 6. maja.

U diplomatskim predstavništvima do polovine aprila građani u dijaspori mogu da se upišu u birački spisak, ili da provere da li su već u evidenciji birača. Više informacija o potrebnim dokumentima ili proceduri potražite u diplomatskim predstavništvima Srbije u inostranstvu.

Od 51.200 upisanih građana iz dijaspore svoj glas je na prošlim izborima dalo tek 18000. Naša dijaspora slab odziv pravda komplikovanom procedurom, daljinom, ali i slabim interesovanjem matice da ih uključi u izborni proces.

Obaveštenje ambasade Srbije u Makedoniji

Obaveštavamo vas da na izborima za narodne poslanike Skupštine Republike Srbije, koji će se održati 6. maja 2012. godine, mogu da glasaju državljani Republike Srbije koji borave i žive u Republici Makedoniji a imaju prijavljeno prebivalište i u Republici Srbiji.

Svi državljani Srbije koji borave u Makedoniji, a koji do sada nisu glasali na izborima u Srbiji treba u ambasadi RS u Skoplju da popune pored zahteva za upis u birački spisak da će glasati u inostranstvu i zahtev za upis u jedinstven birački spisak u Republici Srbiji (znači dva zahteva).

Svi oni državljani Republike Srbije koji nisu sigurni da li se nalaze u jedinstvenom biračkom spisku mogu da proveru izvrše putem e-maila, ili na telefon kod lica koja su zadužena za vođenje jedinstvenog biračkog spiska u opštinama. Adrese e_mail određenih opština mogu se dobiti u ambasadi RS u Skoplju.

1
коментари број коментара 0 | cwпошаљи коментар
1
1