Mentori iz dijaspore vraćaju znanje u Srbiju

Udruženje iSerbia u saradnji sa Klubom privrednih novinara Srbije i Udruženjem za jugoistočnu Evropu Univerziteta Oksford, pokreće projekat onlajn mentorstva i razmene znanja na relaciji Srbija-dijaspora.

Projekat "Srbija na vezi 2012" je projekat onlajn mentorstva i razmene znanja sa dijasporom. Cilj je povezivanje stručnjaka iz dijaspore (u svojstvu mentora), iz različitih oblasti privrede, nauke, umetnosti, kulture i medija, i najperspektivnijih mladih ljudi iz Srbije koji su na početku karijere.

„Samim projektom «Srbija na vezi 2012.» biće postavljena čvrsta osnova za dalji razvoj kanala trajne razmene i konstruktivne saradnje između Srbije i dijaspore. Umesto fokusa na povratak stučnjaka iz inostranstva, tragamo za alternativnim rešenjima, usresređujemo se na razmenu, a znanje shvatamo kao najvredniju donaciju i kao pravi put za izgradnju bolje veze dijaspore sa Srbijom", rekla je Ana Ranitović, jedan od idejnih tvoraca projekta, koja je na ideju došla po povratku u Srbiju posle završenih magistarskih studija na Oksfordu.

Svaki mentor će imati po dva polaznika - kandidata starosti do 30 godina koji su se znanjem, zalaganjem i inovativnošću istakli kao lideri u svojim oblastima.

Mentorski rad se odvija 2-na-1, sat i po vremena mesečno tokom perioda od 6 meseci: mentor će sa svojim polaznicima održati 6 onlajn video konferencija na kojima će im preneti najnovija znanja i prakse iz svoje oblasti, postavljati im problemske zadatke, savetovati ih u pitanjima karijere, vođenja posla ili naučno-istraživačkog rada, te voditi kroz proces donošenja odluka.

Zadatak mentora nije da daje instrukcije i rešava probleme umesto polaznika. Uloga polaznika nije da pasivno sluša i zapisuje. Mentorstvo je dinamičan proces razmenje znanja, interaktivnog učenja i savetovanja koje se oblikuje u odnosu na osobe koje u njemu učestvuju. Mentor i polaznici će pre početka mentorstva potpisati Sporazum o saradnji koji će definisati uslove, tok i trajanje programa. Odnos između mentora i polaznika krasi uzajmano poštovanje i poverenje, a učešće u programu je dobrovoljno i volontersko, stoji u objavi iSerbia.

broj komentara 0 pošalji komentar