Читај ми!

Digitalizacija u BiH zakasnila, gase se predajnici

Bosna i Hercegovina jedina je država u regionu u kojoj još nije započeo proces digitalizacije, iako je 17. jun bio krajnji rok za prelazak na digitalni TV signal, prenosi Al Jazeera.

Ugašen je prvi predajnik analognog signala u BiH, a bez signala državne televizije BHT ostalo je šire područje Istočne Bosne.

Na legitiman zahtev administracije Republike Srbije, a u skladu sa Međunarodnim sporazumom, Regulatorna agencija za komunikacije BiH je primila zahtev za gašenje TV predajnika na lokaciji Veliki Žep sa koga se emituje BHT.

To je direktna posledica nesprovođenja procesa digitalizacije u Bosni i Hercegovini, kazao je u razgovoru za Anadoliju Siniša Petrović, pomoćnik direktora RAK-a za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom.

On je dodao da su od 17. juna sve države su dužne da pređu na nove frekvencije koje su dodeljene međunarodnim sporazumom. BiH će se ponašati u skladu sa sporazumom, odnosno prestaće da radi i koristi one frekvencije koje bi mogle na bilo koji način da utiču na rad i prijem televizijskog signala u susednim državama.

Prema dostupnim informacijama, u Bosni i Hercegovini između 40 i 50 odsto građana TV signal prima putem krovne ili sobne antene.

"Veliki broj stanovništva BiH nema mogućnost praćenja kablovske televizije, tako da će u svakom slučaju deo stanovništva ostati bez prijema televizijskog signala.", dodao je Petrović i naglasio da predajnici televizijskih stanica u Bosni i Hercegovini neće više uživati međunarodnu zaštitu.

Devet godina nakon potpisivanja sporazuma o digitalizaciji, BiH nije okončala ni prvu fazu projekta koja je ona podrazumevala, kao i to da dva javna emitera iz dva entiteta sinhronizuju svoju mrežu i svoju opremu. Odredbe sporazuma o digitalizaciji i odluke koje su iz njega proizišle nisu bile u skladu s politikom entiteta RS u toj oblasti, tvrde iz Ministarstva saobraćaja i veza RS. Kako prva faza nije okončana, Veće ministara BiH blokiralo je ranije predviđenih 18 miliona evra za drugu fazu projekta digitalizacije, prenosi Al Jazeera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво