Читај ми!

Početak simulkasta do kraja godine

Ministarstvo za informaciono društvo i Ministarstvo kulture Crne Gore predstavili su promotivni materijal u okviru edukativne kampanje povodom prelaska sa analognog na digitalni signal u Crnoj Gori, koji bi trebalo da bude završen do 17. juna 2015, prenosi Antena M.

Digitalni signal će građanima da omogući bolju sliku, ton i mnoge druge prednosti kaže Tomo Knežević iz Ministarstva za informaciono društvo.

"Sada imate mogućnost da sa provajderom sadržaja komunicirate. Možda će to da bude programski vodič ili neka inovativna usluga, možda u nekoj skorijoj budućnosti ćete i internet moći da korstite, neke osnovne pretrage da radite putem svojih tv aparata.", rekao je Knežević.

Upitan za cenu risivera koji će građani morati da kupe Knežević kaže da prema trenutnoj informaciji trenutno se za 30 evra može nabavite risiver, s tim da oni korisnici koji koriste usluge nekog kablovskog operatera njih digitalizacija na dotiče.

Slobodan Stanišić iz Radio difuznog centra Crne Gore objašnjava da je pokriveno 90 odsto stanovništva Crne Gore te da se trenutno na 73 lokacije širom zemlje testira digitalni signal.

"Pošto se radi o novoj tehnologiji, određenih problema je bilo prilikom implementacije, ali računamo da ćemo do kraja ovog meseca ili početkom sledećeg i sa tih nekoliko lokacija koje su sporne otkloniti kvarove zajedno sa Eurotelom i Evropskom komisijom.", kaže Stanišić.

Instalacija opreme za digitalizaciju radiodifuznog signala, počela je u maju prošle godine. Iako je oprema trebalo da bude isporučena još u decembru 2011, rok je produžavan tri puta. Zbog toga je i menjan Zakon o digitalnoj radio-difuziji, te je rok za završetak projekta pomeren čak tri godine.

"Meni je kao profesionalcu u Vladi Crne Gore bitno da je projekat doveden do kraja. Projekat je kasnio ali nije kasnio greškom bilo koje institucije u Crnoj Gori. I mi na to nismo mogli da utičemo. Kakav je takav je, sistem radi", objašnjava Knežević.

Na konferenciji za medije je saopšteno i da bi do kraja godine trebalo da krene paralelni rad analognog i digitalnog signala, sve do juna naredne godine. Građani se upozoravaju i da ne kupuju DVB-T primjenike, koji su preplavili tržište Crne Gore, već DVB-T2.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво